Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat brengt de maand augustus 2024 op HR-vlak?

Op donderdag 15 augustus vieren we Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Dit is een feestdag hou hier rekening mee bij het verzenden van de opzegbrieven. In het PC 201 wordt de jaarpremie uitbetaald en het is ook tijd om je voor te bereiden op de flitsconroles in de groene sectoren.

25 juli 2024

15 augustus is een feestdag

Donderdag 15 augustus  is een feestdag (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart).

Voltijdse werknemers hebben recht op tien wettelijke feestdagen per jaar. Op die dagen is het in principe niet toegelaten om te werken. Houd er rekening mee dat die feestdagen verplicht zijn en dat de sociale inspectie hierop controleert.

Lees meer over de regels, de uitzonderingen en het feestdagloon

Onze tip: 
Donderdag 15 augustus is ook een bank holiday. Dat wil zeggen dat de banken gesloten zijn en je op die dag geen bankverrichtingen kunt doen. Ook elektronische betalingen van de lonen zijn dan niet mogelijk. Gelieve hiermee rekening te houden bij het doorsturen van de prestaties.
 

Ontslagbrief een dag vroeger versturen?

Wil je een werknemer ontslaan met een opzeggingstermijn die ingaat vanaf maandag 19 augustus? Verstuur de aangetekende opzeggingsbrief dan ten laatste op dinsdag 13 augustus. Normaalgezien moet je dit ten laatste op woensdag doen als je wil dat die de volgende maandag effect heeft, maar nu moet je er rekening mee houden dat donderdag 15 augustus geen werkdag is.

Bereid je voor op de flitscontroles van september.

In de maand september 2024 zullen de inspectiediensten zogenaamde flitscontroles houden in de land- en tuinbouwsector (PC 144, 145 en 132).
Is jouw arbeidsreglement niet meer up-to-date, of ben je niet zeker dat je alle loon- en arbeidsvoorwaarden correct toepast? Dan is de maand augustus het ideale moment om orde op zaken te stellen. Neem zeker contact op met jouw legal advisor voor hulp via myHR@securex.be.

Lees meer: "flitscontroles in de land- en tuinbouwsector in september 2024." 

PC 201 en 202.01 – vergeet de jaarpremie niet

In de paritaire comités 201 en 202.01 moet er sinds 2016,  jaarlijks in de loop van de maand augustus een premie toegekend worden van 188 euro bruto.

Werkgevers kregen ook de mogelijkheid om deze jaarpremie onder vorm van maaltijdcheques uit te betalen. Zij hoeven deze premie dus niet te betalen.

 Lees meer: "bedragen van de premies"

In Wallonië gaat het nieuwe schooljaar van start

In Wallonië werden er wijzigingen doorgevoerd op het vlak van de schoolvakanties.

Zo start het schooljaar voor de kinderen in Wallonië en Brussel (Franstalig onderwijs) dit jaar op maandag 26 augustus en dus niet meer op 1 september. In Vlaanderen blijft alles voorlopig bij het oude.

Hou hier rekening mee bij het afsluiten van de studentenovereenkomsten voor de maand augustus.

Bronnen

Premies
Ontslag & beëindiging