Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat brengt de maand oktober op HR-vlak?

Op 27 oktober schakelen we over naar het winteruur, de kilometervergoeding wordt aangepast en het is tijd om het jaarlijks actieplan(JAP) rond welzijn op het werk op te stellen.

Nieuwe kilometervergoeding

Als je werknemers hun eigen auto, motor of bromfiets gebruiken voor werkgerelateerde verplaatsingen, dan kun of moet je hun kosten vergoeden met een kilometervergoeding. Sinds 2022 wordt het bedrag van deze vergoeding elk kwartaal herberekend en aangepast op basis van de brandstofprijzen.

Voor de periode van 1 juli 2024 tot en met 30 september 2024 is de kilometervergoeding vastgesteld op € 0,4297 per kilometer.

Lees meer: "Km-vergoeding met kwartaalindexering vanaf 01/10/24"

Het jaarlijks actieplan komt er aan

Het jaarlijks actieplan (JAP) is een essentieel document binnen je welzijnsbeleid. In dit plan beschrijf je de concrete actiepunten die je het komende jaar zult uitvoeren om de risico’s in je bedrijf te elimineren of te verminderen.

Een ontwerp van dit actieplan voor het volgende jaar moet voor 1 november ter advies worden voorgelegd aan het Comité voor Preventie en Welzijn op het Werk.

Lees meer: "Het jaarlijks actieplan (CPBW)"

Flitscontroles in de transportsector

In de maand november 2024 zullen de inspectiediensten zogenaamde flitscontroles houden in de transportsector (PC 140).

Is jouw arbeidsreglement niet meer up-to-date, of ben je niet zeker dat je alle loon- en arbeidsvoorwaarden correct toepast? Dan is de maand oktober ideaal om orde op zaken te stellen. Neem zeker contact op met jouw legal advisor voor hulp via myHr@securex.be.

Lees meer: "Flitscontroles in de transportsector in november 2024"

Van zomer- naar winteruur op 27 oktober

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27oktober draaien we de klok één uur achteruit: drie uur wordt twee uur. Dat kan in sommige gevallen gevolgen hebben voor de verloning van werknemers die in ploegen werken. Dit wordt geregeld door cao nr. 30 van de nationale arbeidsraad van 28 maart 1977.

Lees meer: "Overschakeling zomeruur/winteruur en omgekeerd"

Een ondersteuningspremie voor huisartsen

Sinds 1 september 2024 kunnen huisartsen een premie aanvragen bij het RIZIV om hun eerste ondersteunend personeel aan te werven. En vanaf 1 november kunnen ze een tegemoetkoming krijgen voor het medisch beheer van hun praktijk als ze al ondersteunend personeel in dienst hebben.

Lees meer: "Tegemoetkoming voor de ondersteuning van de huisartsenpraktijk"