Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat brengt de maand september op HR-vlak?

Op vrijdag 27 september vieren we de dag van de Franse Gemeenschap, maar dit is geen wettelijke feestdag. In de schoonmaaksector wordt de aanwezigheidsregistratie ingevoerd en de groene sectoren mogen zich in de maand september aan flitscontroles verwachten.

22 augustus 2024

27 september is geen wettelijke feestdag

Op 27 september vieren we de dag van de Franstalige gemeenschap. Maar opgelet, alhoewel deze dag in bepaalde ondernemingen of sectoren wordt toegekend, maakt hij geen deel uit van de 10 wettelijke feestdagen.
Om na te gaan of er in jouw sector een conventionele feestdag voorzien is, neem je best een kijkje bij Paritaire comités. Selecteer je paritair comité en ga naar 'Vakantie en extralegaal verlof > Extralegaal verlof > Cultureel verlof'.

Lees meer: "wat zijn de 10 feestdagen van het jaar? "

Onze tip :
Hoewel 27 september geen wettelijke feestdag is zijn de banken in Wallonië gesloten (in Brussel blijven de banken open) op deze dag. Op die dag kan je dus geen bankverrichtingen doen. Ook elektronische betalingen van de lonen zijn dan niet mogelijk. Gelieve hiermee rekening te houden bij het doorsturen van de prestaties.
 

De aanwezigheidsregistratie in de schoonmaak gaat van start

Verricht je onderhoud- of reinigingsactiviteiten van onroerende goederen? Dan moet je vanaf 1 september de aanwezigheid, van alle personen aanwezig op de arbeidsplaats, verplicht elektronisch registreren. Doe je dit niet dan riskeer je een boete.
 
Lees meer: "aanwezigheidsregistratie schoonmaak van start op 1 september"

De inspectie houdt flitscontroles in de groene sectoren

In de maand september 2024 zullen de inspectiediensten zogenaamde flitscontroles houden in de land- en tuinbouwsector (PC 144, 145 en 132).
Voor meer info kan je terecht bij jouw legal advisor via myHR@securex.be.
Lees meer: "flitscontroles in de land- en tuinbouwsector in september 2024." 

Volg op 26 september onze webinar over de Federal Learning account

Tegen 1 december 2024 moeten alle ondernemingen (die vallen onder de CAO-wet van 5/12/1968) alle opleidingen en opleidingsrechten van 2024 registreren in de Federal Learning Account.

Meer weten over de Federal Learning account en de individuele opleidingsrechten? Volg dan zeker het webinar en schrijf je hier in.

Vlaams opleidingsverlof

De Vlaamse regering verlengt voor het  schooljaar 2024-2025 het gemeenschappelijk initiatiefrecht. Op voorstel van de werkgever krijgt de werknemer een aanvullend recht van 125 uur voor een opleiding. Concreet betekent dit dat de werknemer recht heeft op 125 uur op initiatief van de werknemer zelf en 125 uur op initiatief van de werkgever.

De werknemer kan dus maximum 250 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen. Het moet wel om twee verschillende opleidingen gaan.
Lees meer: "wat is het Vlaams opleidingsverlof? "

Bronnen

Banksluitingsdagen | Febelfin
Belgisch Staatsblad (fgov.be)

Sociale documenten
Vakantie & afwezigheid