Werkbaarheidscheque
Met een werkbaarheidscheque kunt u diensten aankopen om de werkbaarheid in uw onderneming te verbeteren. Als reactie op de coronacrisis werd het aantal diensten recent zelfs uitgebreid. U kunt uw werkbaarheidscheques aanvragen bij VLAIO, het Vlaams agentschap voor ondernemen en innoveren.
Wat kunt u aankopen met werkbaarheidscheques?
Met een werkbaarheidscheque kunt u volgende diensten aankopen bij een door Vlaio erkende dienstverlener:
- Een meting of scan om de werkbaarheidsgraad in de organisatie in kaart te brengen en/of begeleiding bij het uitvoeren van een scan/meting.Begeleiding kan inhouden:
- Rapporteren over de werkbaarheid
- Opstellen van een werkbaarheidsplan of toekennen van een prioritering aan de maatregelen of verbeterprojecten die zijn opgenomen in dit plan
- Monitoren en opvolgen van de veranderingen op het vlak van werkbaar werk
- Advies, begeleiding en/of opleiding, waarbij telkens aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van de medewerkers, en dat voor:
- Aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die ten goede komen van de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers
- Competentieversterking noodzakelijk om werkbaar te kunnen werken
- Aanpak van het psychisch welbevinden van de werknemers en werkgevers
Voorbeeld
In veel ondernemingen werd telewerk mogelijk gemaakt, terwijl dat daarvoor nog niet gebeurde. Daarbij kwamen vragen over hoe men een duurzaam beleid rond plaats- en tijdsonafhankelijk werken kan opzetten.Advies, begeleiding en opleiding hierover worden aan bepaalde voorwaarden gefinancierd door de Vlaamse overheid.Voert u een nieuw hybride telewerkbeleid in, in uw onderneming, dan kan dit zeker interessant zijn.
Kmo-portefeuille
De kmo-portefeuille is een financiële tussenkomst wanneer u diensten aankoopt die de kwaliteit van uw onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten zoals bijvoorbeeld het opstellen van een communicatieplan voor uw bedrijf.
Volg de checklist van de Vlaamse overheid om te weten of u in aanmerking komt.
Hoeveel bedraagt de subsidie?
Alles hangt af van de grootte van uw onderneming. Voor de werkbaarheidscheques is een maximale subsidie voorzien van 10.000 euro per onderneming.
Voor de verhoogde KMO-portefeuille loopt de extra steun op tot 5.000 euro (bovenop de maximale jaarsubsidie van 7.500 euro).
Op de site van de Vlaamse overheid vindt u meer informatie.
Dien uw aanvraag in tegen 31 december 2022
De deadline voor het aanvragen van werkbaarheidscheques en de kmo-portefeuille is 31 december 2022. Volg het stappenplan van de Vlaamse overheid, dat u helpt bij het online registreren van uw onderneming en het online indienen van uw aanvraag.
Wat doet Securex?
Securex is officieel erkend als dienstverlener voor de kmo-portefeuille en werkbaarheidscheques.
- Neem zeker een kijkje in ons opleidingsaanbod, want deze opleidingen komen in aanmerking voor een financiële tussenkomst vanuit de kmo-portefeuille!
- Met uw werkbaarheidscheques kunt u Securex een onderzoek laten doen naar de tevredenheid en het welzijn bij uw werknemers. Ook voor een inzetbaarheidsscan en sensibilisering rond duurzame inzetbaarheid kunt u bij onze experts terecht!
Wilt u graag advies over de werkbaarheidscheques? Een aanbod op maat van uw onderneming? Contacteer dan snel consulting@securex.be
Bronnen