Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

5 dingen om zeker mee te nemen in je personeelsbudget voor 2025

Het is weer stilaan tijd om het personeelsbudget voor het komende jaar op te stellen. In 2025 zijn er enkele belangrijke aandachtspunten die je zeker moet meenemen in je personeelsbudget. Wij geven je alvast 5 dingen mee waar je zeker rekening moet mee houden.

29 augustus 2024

Groepsverzekering rendement stijgt in 2025

De minimale rendementsgarantie op aanvullende pensioenen bedraagt sinds 2016 1,75%. Vanaf 1 januari 2025 zal de wettelijke rendementsgarantie na een lange tijd constant te zijn gebleven, stijgen naar 2,50%. Dit kan een impact hebben op je budget. Neem dus zeker contact op met je verzekeraar.

Indexprognose voor 2025

Heel wat sectoren indexeren de lonen in de maand januari. Zo bedraagt de indexprognose voor het paritair comité 200 momenteel 3,47%.

Ook de spilindex zou in 2025 opnieuw overschreden worden. Hou hier dus zeker rekening mee in je budget.

Lees meer: "wordt de spilindex nog overschreden in 2024?"

Ook de flexijobber wordt duurder

Sinds 1 januari 2024 krijgt elke flexijobber (behalve de horeca waar het vroegere flexiloon van toepassing blijft) het minimumloon van de sector waar hij de flexi-job uitoefent en dit volgens de functie die hij werkelijk uitoefent. Het loon van je flexijobber wordt dus op hetzelfde tijdstip en op dezelfde wijze geïndexeerd als het loon van je vaste medewerkers.
Lees meer: "het flexiloon vanaf 1 januari 2024"

Plug-in hybriden worden duurder

Vanaf 2025 zal de CO2-uitstoot van plug-in hybriden hoger worden berekend, omdat er meer rekening wordt gehouden met de daadwerkelijk gereden afstand op elektriciteit. Dit zal leiden tot hogere kosten voor zowel werkgevers als werknemers bij de aanschaf van nieuwe plug-in hybride bedrijfswagens.

Hou rekening met de aftrekbaarheid van de bedrijfswagens

Vanaf juli 2023 tot december 2025 geldt een overgangsregeling voor de fiscale aftrekbaarheid van fossiele brandstofauto’s, met een maximum van 75% in 2025.
Voor hybride wagens in deze periode is slechts 50% van de fossiele brandstofkosten aftrekbaar.
Vanaf 2026 blijft de aftrekbaarheid voor elektrische voertuigen 100%, maar deze wordt geleidelijk afgebouwd tot 67,5% in 2031, terwijl de aftrekbaarheid voor fossiele brandstofauto’s daalt naar 0% vanaf 2028.

Anticipeer op afwezigheden

Ook al lijkt 2025 nog veraf toch komt het langzaam maar zeker dichterbij.

Hou dus zeker ook al rekening in je budget met voorspelbare afwezigheden zoals zwangerschapsverlof, pensionering, of een aangekondigde medische ingreep.
 

Securex kan je hierbij helpen via Outsourcing Solutions.

Lees meer: Outsourcing Solutions: HR-taken uitbesteden aan experts | Securex

Bronnen

Fiscale verminderingen
RSZ-kortingen
Bedrijfsvoorheffing