Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Aangetekende zending arbeidsarts: overheid verduidelijkt de ontvangstermijn

Bij de procedure om de arbeidsovereenkomst van je werknemer te beëindigen omwille van medische overmacht, verstuurt de arbeidsarts de eindbeslissing ook aangetekend aan de werknemer. Je werknemer kan nog wel tegen die beslissing in beroep gaan. De overheid heeft de startdatum van die beroepstermijn verder verduidelijkt.

ill, sick

Waarover gaat de discussie?

De procedure om de arbeidsovereenkomst van een werknemer te beëindigen omwille van medische overmacht, is opgenomen in de Codex Welzijn op het Werk. Daarin wordt bepaald dat de arbeidsarts de beslissing aangetekend moet versturen. Recent werd de ontvangstdatum van die aangetekende zending gedefinieerd.

Sinds deze zomer wordt de aangetekende zending geacht ontvangen te zijn op de derde werkdag na de verzending ervan. De ontvanger kan wel nog bewijzen dat de werkelijke ontvangst van de zending op een ander moment plaatsvond.

Voor deze definitie worden zon- en feestdagen niet als werkdagen beschouwd. Zaterdagen worden wel als werkdagen beschouwd.

Die ontvangstdatum is van belang in de procedure voor de vaststelling van de definitieve ongeschiktheid voor het overeengekomen werk. In de Codex wordt immers aangegeven dat de werknemer 21 kalenderdagen de tijd heeft om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de arbeidsarts. Het gaat dan om de beslissing om de werknemer als definitief ongeschikt te beschouwen voor het overeengekomen werk. Die beroepstermijn vangt aan op de dag na de ontvangst van de vaststelling van de definitieve ongeschiktheid.

Ondanks de nieuwe definitie over de ontvangstdatum bleef het nog onduidelijk in welke gevallen de werknemer een andere, werkelijke ontvangstdatum kon bewijzen. De FOD WASO  heeft hierover duidelijkheid gebracht in een advies.

Wat zegt de FOD WASO?

In zijn advies verwijst de FOD WASO naar een Cassatiearrest over een andere materie. Uit dat arrest leidt de FOD af dat de werknemer enkel kan aantonen dat de werkelijke ontvangst op een ander moment plaatsvond als de eerste aanbieding van de brief later heeft plaatsgevonden.

De FOD stelt dat, ook al is de werknemer niet thuis op het moment waarop de brief voor het eerst werd aangeboden, die dag toch als ontvangstdatum geldt. Die regels is ook van toepassing als de werknemer de brief pas later ophaalt. Enkel in geval van overmacht zou de werknemer daaraan nog kunnen ontkomen. Overmacht moet strikt geïnterpreteerd worden, zo is een vakantieperiode geen situatie van overmacht. Een ongeplande ziekenhuisopname kan wel als overmacht beschouwd worden.

Dat betekent dat de aanvangsdatum van de beroepstermijn enkel later dan de derde dag na de verzending start, als de werknemer kan aantonen dat de postbode de brief meer dan drie dagen na de verzending voor het eerst heeft aangeboden.

En hoe weet je wanneer de arbeidsarts de brief aangetekend verstuurd heeft?

Als werkgever is het ook niet altijd duidelijk wanneer de arbeidsarts de aangetekende brief aan je werknemer verstuurd heeft. Ook voor dat probleem heeft de FOD WASO een oplossing aangereikt. Het formulier dat de FOD WASO ter beschikking stelt aan de arbeidsartsen om de werkgevers te informeren bevat nu ook de info over de datum waarop de arbeidsarts de aangetekende brief aan de werknemer verzonden heeft.

Zo weet je perfect wanneer de beroepstermijn aanvangt. Dat zal bijna in alle gevallen de vierde dag na de verzending van de aangetekende zending door de arbeidsarts aan je werknemer zijn.

Wat doet Securex voor jou ?

Heb je vragen over de procedure rond de beëindiging van de arbeidsovereenkomst omwille van medische overmacht? Dan kan je Securex Legal Advisor je verder helpen via myHR@securex.be

Bron

  • Advies FOD WASO