Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wettelijke vakantiedagen overdragen? Ontdek hier de regels

Sinds 2024 kunnen werknemers die niet al hun vakantiedagen hebben kunnen opnemen, sommige dagen overdragen. Dat kan echter niet in elke situatie. Dankzij dit artikel weet je wanneer dat kan en welke voorwaarden je moet naleven om dagen over te dragen en uit te betalen.

Wat wijzigt er vanaf 2024?

Tot vóór 2024 hadden werknemers enkel in enkele zeer specifieke situaties recht op de uitbetaling van hun niet opgenomen wettelijke vakantiedagen. Dat was echter niet in overeenstemming met de Europese regels en rechtspraak. Daarom werd de Belgische regelgeving aangepast.

De schorsing van de arbeidsovereenkomst in de loop van het jaar

Als de arbeidsovereenkomst van één van je werknemers in de loop van 2024 geschorst wordt omwille van één van de volgende redenen:

  • Erkende arbeidsongevallen of beroepsziektes
  • Andere ongevallen of ziektes
  • Moederschapsrust
  • Vaderschapsverlof bedoeld in de arbeidswet van 16 maart 1971, dit is de zogenaamde omgezette moederschapsrust
  • Profylactisch verlof
  • Geboorteverlof bedoeld in de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten
  • Adoptieverlof
  • Pleegzorgverlof bedoeld bij artikel 30quater van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten
  • Pleegouderverlof bedoeld in artikel 30sexies van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

dan kan je werknemer in sommige situaties diens niet opgenomen wettelijke vakantiedagen tot eind 2026 opnemen. Die overgedragen dagen worden wel al in 2024 uitbetaald.

Ziekte tijdens een schorsingsperiode

Wordt je werknemer ziek tijdens één van de hierboven vermelde  schorsingen van diens arbeidsovereenkomst?

Dan wordt de afwezigheid van je werknemer als ziekte beschouwd. Je werknemer kan dan bijvoorbeeld diens wettelijke vakantiedagen nadien verder opnemen.

Het principe blijft wel dat je werknemer vier weken vakantie per jaar moet opnemen

In België wordt het aantal vakantiedagen van je werknemer in het voorgaande jaar (het zogenaamde vakantiedienstjaar) opgebouwd. Die vakantie moet je werknemer dan het jaar erna (het vakantiejaar) opnemen.

Een werknemer die het vakantiedienstjaar volledig heeft gewerkt, heeft recht op vier weken wettelijke vakantie. Wettelijk gezien moet je werknemer ook de mogelijkheid hebben om die vier weken op te nemen. Die regel blijft ook van toepassing als de arbeidsovereenkomst van je werknemer geschorst was.

Het is dus niet de bedoeling om de niet opgenomen wettelijke vakantiedagen automatisch over te dragen. Je werknemers moeten die vakantiedagen in de mate van het mogelijke ook tijdens het vakantiejaar opnemen. Als werkgever moet jij hem ook die mogelijkheid bieden.

Hoe interpreteert de FOD WASO dit principe?

De FOD WASO interpreteert de nieuwe regels strikt. Dat betekent dat enkel de vakantiedagen die je werknemers onmogelijk konden opnemen, kunnen worden uitbetaald en overgedragen. Wat houdt dit concreet in? De FOD WASO stelt dat enkel wettelijke vakantiedagen die niet kunnen worden opgenomen omdat er op het einde van het jaar onvoldoende werkdagen overblijven, mogen worden uitbetaald en overgedragen.

Een voorbeeld kan dit standpunt wellicht verduidelijken.

Je werknemer, Sven, is ziek van 15 oktober tot 22 december 2024 ziek. Sven had vóór hij ziek werd nog 10 dagen wettelijke vakantie. Op maandag 23 december begint Sven terug te werken. Volgens zijn uurrooster werkt hij van maandag tot vrijdag. Van 23 december tot 31 december blijven er in 2024 daarom nog zes werkdagen voor hem over. Hij moet dus nog zes dagen vakantie nemen. Er kunnen slechts vier dagen wettelijke vakantie overgedragen en uitbetaald worden.

De FOD WASO interpreteert de nieuwe regelgeving dus zeer strikt. Enkel als het materieel onmogelijk is om vier weken wettelijke vakantie op te nemen, mogen de resterende dagen uitbetaald en overgedragen worden.

Wat doet Securex voor jou ?

Ben je klant bij ons sociaal secretariaat? Dan volgt Securex standaard het standpunt van de FOD WASO. Dat betekent dat we voor je bedienden enkel die dagen zullen laten overdragen en uitbetalen die je werknemers onmogelijk konden opnemen. Als werkgever moet jij hiervoor niets doen. De uitbetaling zal gelijktijdig met de betaling van het loon voor de maand december 2024 gebeuren.

Voor je arbeiders moet er geen uitbetaling gebeuren. Zij hebben hun vakantiecheque immers al ontvangen in mei 2024.

Ben je als werkgever van mening dat je werknemers toch meer dagen moeten overdragen dan diegene die volgens het standpunt van de FOD WASO kunnen worden overgedragen?

Informeer je Client Advisor dan via mail over het aantal bijkomende dagen dat moet worden overgedragen. Daarvoor stuur je een mail naar myHR@securex.be. Je spreekt best schriftelijk af met je werknemer hoeveel dagen er bijkomend moeten worden overgedragen.

Als je wil dat er bijkomende dagen worden overgedragen, moet je ons die informatie zowel voor je bedienden als arbeiders bezorgen. We moeten voor beiden immers een correct vakantieattest kunnen opstellen.

Bron