Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Aanvullend sectoraal pensioen in de Sefocam-sectoren vanaf 1 juli 2025

Vanaf 1 juli 2025 wordt een aanvullend sectoraal pensioen (SAP) ingevoerd voor de bedienden van PC 200 in de Sefocam-sectoren. Heb je al een eigen ondernemingsplan voor je bedienden? Dan moet je de gelijkwaardigheid van dit plan bewijzen aan de hand van een actuarieel attest en dit tegen 20 januari 2025.

Vanaf 2030 mogen er geen verschillen meer bestaan tussen de aanvullende pensioenen van de arbeiders en bedienden uit eenzelfde sector of ondernemingsactiviteit.

Enkele sectoren hebben al het initiatief genomen tot harmonisering van het sectoraal aanvullend pensioen (SAP) van de arbeiders en de bedienden (zoals de bouwsector en de taxi-sector). Dit initiatief wordt nu ook genomen in de Sefocam-sectoren. Er zijn cao’s afgesloten die voorzien in een sectoraal aanvullend pensioen vanaf 1 juli 2025, voor de bedienden tewerkgesteld in bepaalde ondernemingsactiviteiten.

Voor de arbeiders van deze sectoren bestaat al een sectoraal aanvullend pensioen.

Over welke werknemers gaat het?

Het SAP geldt voor de bedienden van PC 200, tewerkgesteld door werkgevers die voor alle of een deel van hun arbeiders onder de bevoegdheid vallen van de volgende paritaire comités/ondernemingsactiviteiten:

  • Het garagebedrijf (PC 112), in DmfA aangegeven onder het RSZ-werkgeverskengetal 064
  • Het koetswerk (sub-PC 149.02), in DmfA aangegeven onder het RSZ-werkgeverskengetal 065
  • De terugwinning van metalen (sub-PC 142.01), in DmfA aangegeven onder het RSZ-werkgeverskengetal 079
  • De edele metalen (sub-PC 149.03), die in DmfA zullen worden aangegeven onder het nieuw RSZ-werkgeverskengetal 478
  • De metaalhandel (sub-PC 149.04), die in DmfA zullen worden aangegeven onder het nieuw RSZ-werkgeverskengetal 477

De huidige RSZ-werkgeverskengetallen voor de edele metalen en de metaalhandel, respectievelijk 078 en 077, zijn ook gelinkt aan bedienden van PC 201. De bedienden van PC 201 worden niet betrokken in het SAP, zodat voor de bedienden van PC 200 een nieuw kengetal moet worden gebruikt (478 en 477). 

Deze bedienden van PC 200 moeten volledig of deels werken in dezelfde ondernemingsactiviteit als de arbeiders.

Bovendien moeten deze bedienden en arbeiders in dezelfde technische bedrijfseenheid werken.

Wat als er meerdere paritaire comités voor arbeiders bevoegd zijn binnen de onderneming?

Wanneer je arbeiders tewerkstelt in meerdere paritaire (sub)comités (bijvoorbeeld PC 112 en PC 100 of PC 112 en sub-PC 149.02), dan moet uitgemaakt worden aan welke ondernemingsactiviteit de bedienden moeten gekoppeld worden. Ofwel worden ze toegewezen aan de ene of de andere ondernemingsactiviteit ofwel moet de toewijzing gebeuren aan de hand van het hoofdzakelijkheidscriterium. Er wordt dan gekeken in welk paritair (sub)comité je de meeste arbeiders tewerkstelt en er wordt dan op dat moment een ‘foto’ genomen. Je sector bepaalt dat deze ‘foto’ wordt genomen op basis van DmfA-gegevens van het eerste kwartaal van 2022.

Als er op basis van de 'foto' een gelijk aantal arbeiders in de verschillende paritaire (sub)comités werkt, moet een 'film' worden gemaakt. Deze 'film' komt neer op de berekening van een gemiddeld aantal tewerkgestelde arbeiders in een periode van 8 kwartalen (eerste kwartaal 2022 en de zeven daaraan voorgaande RSZ kwartalen). Als zelfs de 'film' geen uitsluitsel geeft over het hoogste aantal arbeiders in de verschillende paritaire (sub)comités, dan wordt op basis van de statuten van de onderneming bepaald wat de hoofdactiviteit is. 

Tenzij de activiteiten of het personeelsbestand van je onderneming daarna duurzaam en significant wijzigen (bijvoorbeeld een fusie of nieuwe ondernemingsactiviteit), blijven de bedienden toegewezen aan deze ondernemingsactiviteit. De cao's voorzien een specifieke procedure in geval van een durzame en significante wijziging. 

Aansluiting en bijdragen

Alle bedienden die bij de RSZ gekend zijn onder bovenstaande kengetallen van de Sefocam-sectoren worden automatisch aangesloten bij het nieuwe sectoraal aanvullend pensioen van de desbetreffende ondernemingsactiviteit (SAP PC 200 Bedienden Ondernemingsactiviteit ...).

Voor de arbeiders in je onderneming betaal je al een bijdrage sinds enkele jaren. Voor je bedienden zal je vanaf 1 juli 2025 bijdragen betalen.

Deze bijdragen zullen geïnd worden via de RSZ (dus via je Securex-facturen). De patronale bijdrage is vastgelegd op 1,19% van het brutoloon. Onder loon wordt verstaan: het gewone loon, maar ook premies gelinkt aan prestaties, gewaarborgd loon, voordelen in natura...). Ook op opzegvergoedingen zal de bijdrage verschuldigd zijn. Eindejaarspremies en dubbel vakantiegeld worden uitgesloten uit de berekeningsbasis.

Eigen pensioenplan?

Beschik je op ondernemingsniveau al over een aanvullend pensioen voor je bedienden en is dat minstens gelijkwaardig aan het sectoraal aanvullend pensioen? Dan kan je via een actuarieel attest vragen om buiten het toepassingsgebied van het sectoraal plan te blijven. We zullen dan voor jouw dossier geen bijdragen doorstorten aan de RSZ. Je blijft dit dan zelf beheren.

De verklaring ‘buiten toepassingsgebied’ dient te gebeuren via een model dat vastgelegd is bij cao. Contacteer je verzekeraar om dit te laten invullen door een actuaris. Je moet het attest overmaken aan FBZ SAP Ondernemingsactiviteit ...(afhankelijk van activiteit) tegen ten laatste 20 januari 2025 via aangetekende brief.

Telkens de sector de bijdragen van het SAP zal verhogen, zal je een nieuw actuarieel attest nodig hebben om de gelijkwaardigheid aan te tonen van je ondernemingsplan.

Inrichter

Vanaf 1 juli 2025 worden vijf nieuwe multi-sectorale fondsen voor bestaanszekerheid opgericht. Zij hebben enkel als taak om het sectoraal aanvullend pensioen van zowel de arbeiders als de bedienden in te richten. Het beheer wordt overgelaten aan Sefoplus OFP.

Voor de arbeiders wordt het SAP momenteel nog ingericht door het sociaal fonds (FBZ) van het desbetreffende (sub)PC. 

Wat met de tijdelijke jaarpremie in PC 200?

Het doel van de tijdelijke jaarpremie bestaat erin budget opzij te houden om de aanvullende pensioenen van arbeiders en bedienden te harmoniseren. Deze premie bedraagt 1,1% van het brutoloon. De bijdrage voor het SAP in je sector bedraagt 1,19%, zodat de tijdelijke jaarpremie wegvalt vanaf 1 juli 2025.

Voor de periode januari tot en met juni 2025 wordt de tijdelijke jaarpremie nog uitbetaald

Wat moet je doen?

Heb je een eigen aanvullend pensioen voor je bedienden en wens je dat te behouden? Vraag aan je verzekeringsmaatschappij om de gelijkwaardigheid te onderzoeken en een actuarieel attest in te vullen volgens het model van de sector. Daarnaast moet je ook nog een schriftelijke verklaring invullen. Je kan deze modellen per ondernemingsactiviteit terugvinden bij Sefocamplus.

Beide documenten moeten ten laatste op 20 januari 2025 aangetekend verzonden worden aan FBZ SAP Ondernemingsactiviteit ...(afhankelijk van activiteit), Marylaan 15/8, 1120 Brussel.

Heb je een aanvullend pensioen bij Securex, neem dan contact op met leven@securex.be. Wij doen het nodige voor jouw attest.

Wat doet Securex voor jou?

We houden je op de hoogte van eventuele verdere stappen.

Meer info?

Raadpleeg de website van Sefoplus.

Begin september 2024 heeft Sefocam hierover gecommuniceerd aan elke werkgever individueel. Heb je niets ontvangen? Neem zeker contact op met Sefocam VZW

Bronnen

  • Cao van 13 juni 2024 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de Bedienden Ondernemingsactiviteit Garagebedrijf ('SAP PC 200 Bedienden Ondernemingsactiviteit Garagebedrijf')
  • Cao van 13 juni 2024 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de Bedienden Ondernemingsactiviteit Koetswerk ('SAP PC 200 Bedienden Ondernemingsactiviteit Koetswerk')
  • Cao van 13 juni 2024 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de Bedienden Ondernemingsactiviteit Metaalhandel ('SAP PC 200 Bedienden Ondernemingsactiviteit Metaalhandel')
  • Cao van 13 juni 2024 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de Bedienden Ondernemingsactiviteit Edele Metalen ('SAP PC 200 Bedienden Ondernemingsactiviteit Edele Metalen')
  • Cao van 13 juni 2024 tot invoering van een sectoraal aanvullend pensioenstelsel voor de Bedienden Ondernemingsactiviteit Terugwinning van Metalen ('SAP PC 200 Bedienden Ondernemingsactiviteit Terugwinning van Metalen')