Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Dubbel vakantiegeld en variabel loon

De periode voor de uitbetaling van het dubbel vakantiegeld van je bedienden breekt weer aan. Welke loonelementen deel uitmaken van het variabel loon voor het dubbel vakantiegeld geeft vaak aanleiding tot een debat. In dit artikel beantwoorden we de vraag over welke loonelementen in aanmerking komen voor het dubbel vakantiegeld van je bedienden.

23 mei 2024

Wat is het dubbel vakantiegeld?

Het dubbel vakantiegeld wordt berekend op basis van het brutoloon van de maand waarin de vakantie ingaat.

Vast loon en variabel loon

Uiteraard moet je het vast loon waarop je werknemer recht heeft in de maand waarin de vakantie ingaat in aanmerking nemen om het dubbel vakantiegeld te berekenen.

Daarnaast moet je ook het variabel loon in deze berekening opnemen. Ook al is de reglementering hierover niet helemaal duidelijk, je moet hoe dan ook rekening houden met deze cumulatieve voorwaarden om te bepalen of er sprake is van variabel loon voor de berekening van het dubbel vakantiegeld:

  • Elke premie, bonus of elk voordeel dat onderworpen is aan de gewone RSZ-bijdragen
  • Die ook gekoppeld is aan een criterium dat de betaling ervan onzeker en wisselend maakt (afhankelijk van een bepaalde winst, een zekere productiviteit, een behaald resultaat,…), ongeacht de periodiciteit of het ogenblik van betaling. Een jaarlijkse bonus of premie die aan deze voorwaarde voldoet, is dus variabel loon.

De eindejaarspremie werd evenwel expliciet uitgesloten door een arrest van het Hof van Cassatie.

Als een bepaald loonelement aan deze twee voorwaarden voldoet, gaat het om variabel loon voor de berekening van het dubbel vakantiegeld. Voorbeelden van variabel loon zijn commissielonen, commissieverlies, premies, bonussen, 'structurele' overuren, enkel vakantiegeld op variabel loon,...

Let op, elk beding gesloten tussen de werkgever en de werknemer dat bepaalt dat het vakantiegeld in de premie, bonus,… inbegrepen is, is nietig.

Voordelen in natura

De voordelen in natura, onderworpen aan RSZ-bijdragen, vormen een onderdeel van het brutoloon van je werknemer. Ze moeten dus ook in aanmerking genomen worden voor de berekening van het vakantiegeld. Het gaat hier bijvoorbeeld om het voordeel in natura dat voortvloeit uit het privégebruik van een gsm of lap top.

Welke premies of vergoedingen zijn uitgesloten?

Een koninklijk besluit heeft gepreciseerd dat het gedeelte van de bezoldiging dat niet aan de gewone socialezekerheidsbijdragen onderworpen is, geen deel uitmaakt van de berekeningsbasis voor het vakantiegeld van je bedienden.

Daarom komen de volgende loonelementen niet in aanmerking voor de berekening van het vakantiegeld:

  • De maaltijdcheques
  • De ecocheques
  • De eindejaarspremie of dertiende maand
  • Het voordeel in natura dat voortvloeit uit het privégebruik van een bedrijfswagen
  • De loonbonus
  • De werkgeversbijdragen in de groepsverzekering
  • De hospitalisatieverzekering
  • Onkostenvergoedingen, voor zover deze slechts reële kosten dekken. Indien het om verdoken loon gaat, komen ze uiteraard wel in aanmerking voor de berekening van het vakantiegeld

Wat doet Securex voor jou ?

.Heb je nog vragen over het de berekening van het dubbel vakantiegeld? Dan kan je terecht bij je Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.  

Bron

Feestdagen