Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Fietsvergoeding 2025: alles wat je moet weten

De fiets was zelden zo actueel. Iedereen wordt aangemoedigd om de fiets zoveel mogelijk te gebruiken. Ook om naar het werk te komen. Maar wanneer moet je nu welke vergoeding betalen? We zetten het voor jou op een rijtje.

Verplichte fietsvergoeding? Welk minimumbedrag?

Een fietsvergoeding voor woon-wekverkeer is sowieso verplicht sinds mei 2023. Het te betalen bedrag verschilt echter al naargelang het geval.

De fietsvergoeding op sectorniveau

Ieder paritair comité kan voor zichzelf uitmaken hoe hoog de fietsvergoeding moet zijn en welke modaliteiten eraan gekoppeld zijn. Bijvoorbeeld een maximale afstand, combinatie met andere vervoermiddelen, frequentie van het gebruik van de fiets enzovoort.

Voorbeeld PC 200

De fietsvergoeding bedraagt 0,27 euro per kilometer voor een maximumafstand van 40 kilometer heen en terug. De fietsvergoeding is slechts verplicht indien de werknemer regelmatig gebruik maakt van de fiets voor het woon-werkverkeer.

De fietsvergoeding op ondernemingsniveau

Iedere werkgever kan een fietsvergoeding vastleggen op ondernemingsvlak. Er zijn echter bepaalde vereisten:

 

Fietsvergoeding op ondernemingsniveau wordt vastgelegd in een cao

Fietsvergoeding op ondernemingsniveau vloeit voort uit het arbeidsreglement of een intern gebruik, nota…

Er bestaat een fietsvergoeding op sectorniveau

Het bedrag en de modaliteiten van de fietsvergoeding op ondernemingsniveau moeten minstens gelijkwaardig zijn aan die die bestaat op sectorvlak.

Het bedrag en de modaliteiten van de fietsvergoeding op ondernemingsniveau moeten minstens gelijkwaardig zijn aan die die bestaat op sectorvlak.

Er bestaat geen fietsvergoeding op sectorniveau

De onderneming is vrij om het bedrag en de modaliteiten te bepalen in de cao.

Het bedrag en de modaliteiten van de fietsvergoeding op ondernemingsniveau moeten minstens gelijkwaardig zijn aan die die bestaat op nationaal niveau (zie hierna).

 

Voorbeeld onderneming in PC 200

PC 200 legt een eigen fietsvergoeding vast. De fietsvergoeding op ondernemingsvlak moet minstens 0,27 euro per kilometer bedragen en de werkgever moet minstens voor 40 kilometer per dag tussenkomen.

Voorbeeld onderneming in PC 116.000

PC 116.000 legt geen fietsvergoeding op. De fietsvergoeding op ondernemingsvlak, vastgelegd in een ondernemingscao, kan vrij onderhandeld worden. Er is geen minimumbedrag.

Wordt er geen ondernemingscao afgesloten, dan moeten zowel het minimumbedrag van de nationale fietsvergoeding als de modaliteiten daarvan gerespecteerd worden (zie hierna).

De fietsvergoeding op nationaal niveau

In 2023 trad cao nr. 164 van de Nationale Arbeidsraad in werking. Deze heeft tot doel een fietsvergoeding te garanderen in de sectoren en ondernemingen waar geen fietsvergoeding bestaat. De cao is suppletief. Wat wil zeggen dat ze enkel geldt wanneer er geen sectorale of ondernemingscao bestaat die een fietsvergoeding vastlegt (zelfs wanneer het gaat om een lager bedrag  dan voorzien in cao nr. 164).

De fietsvergoeding vastgelegd door cao nr. 164 bedraagt 0,29 euro per kilometer (geïndexeerd bedrag) op 1 januari 2025.

Voorbeeld PC 207.000

PC 207.000 legt geen eigen fietsvergoeding vast. De ondernemingen zonder ondernemingscao over de fietsvergoeding moeten vanaf 1 januari 2025 0,29 euro per kilometer betalen met een maximum van 40 kilometer per dag. Op 1 januari 2026 zal dit bedrag opnieuw aangepast worden.

Wat is het maximumbedrag?

De fiscus en de RSZ leggen een maximum vrijgesteld bedrag voor de fietsvergoedingen vast. Sinds 1 januari 2025 is dit 0,36 euro per kilometer. Er is geen maximumafstand per dag.

Sinds vorig jaar zullen fietsvergoedingen vanaf een bepaald bedrag ook op jaarbasis belast worden.

Oorspronkelijk was dit bedrag vastgelegd op 2.500 euro per jaar. Naar aanleiding van de onderhandelingen over het voordeel van alle aard op de bedrijfswagens, werd dit opgetrokken tot 3.500 euro op jaarbasis (3.610 euro voor inkomstenjaar 2025). 

Lees meer: ‘Verhoging maximum fietsvergoeding vanaf 1 januari 2024’

Belastingkrediet

Werkgevers die op basis van de cao 164 een fietsvergoeding moeten toekennen, krijgen een belastingvoordeel in de vorm van een belastingkrediet. De extra kost van de verhoging van de fietsvergoeding wordt zo gecompenseerd.

Lees meer: ‘Belastingkrediet voor fietsvergoeding’

Wat doet Securex voor jou ?

Wij passen de juiste fietsvergoeding automatisch toe op jouw dossier. Maak je ondernemingsafspraken over het gebruik van de fiets, vergeet dan zeker je Securex Client Advisor niet in te lichten.

Wil je weten hoeveel de fietsvergoeding in je sector bedraagt? Ga naar Lex4You > Paritaire comités > Vervoerskosten > Bedragen van de vervoerskosten > Fietsvergoeding. De modaliteiten vind je terug onder Vervoerskosten > Verplaatsingskosten woon-werkverkeer.

Bron