Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Flexi-jobs: met het jaareinde in zicht hou je best de 12.000 euro-grens in de gaten

Flexi-jobbers kunnen tot 12.000 euro per jaar onbelast bijverdienen. Boven dit bedrag zijn bedrijfsvoorheffing en belastingen verschuldigd. Werkgevers en sociale secretariaten beschikken vaak niet over de nodige gegevens om deze grens te controleren en bedrijfsvoorheffing in te houden. Jouw flexi-jobbers bereiden zich dus best voor.

Vanaf 2025 duidelijk zicht op flexi-inkomsten via MyCareer

Om verrassingen in de eindbelasting te voorkomen, leggen flexi-jobbers best hun loonbrieven samen om te zien wat zij het afgelopen jaar verdiend hebben. En er is goed nieuws, want vanaf 2025 kunnen flexi-jobbers een overzicht van hun flexi-inkomsten op maandbasis raadplegen via mycareer.be.

Flexijobs: onbelast bijverdienen tot 12.000 euro

Bezoldigingen uit flexi-jobs zijn vrijgesteld van belastingen, op voorwaarde dat ze daadwerkelijk onderworpen zijn aan de bijzondere bijdrage van 28%.

Sinds het inkomstenjaar 2024 is deze fiscale vrijstelling wel beperkt tot 12.000 euro bruto per flexi-jobber, per jaar. Deze limiet geldt niet voor werknemers die gepensioneerd zijn.

Lees meer: ‘Fiscale behandeling van het loon van een flexi-jobber’

Wat bij tewerkstelling bij meerdere werkgevers?

De limiet van 12.000 euro per flexi-jobber, per jaar geldt voor het totale inkomen uit flexi-jobs. 

Als een flexi-jobber dus meerdere flexi-jobs heeft bij verschillende werkgevers, dan worden alle bezoldigingen samengevoegd.

Meer dan 12.000 euro verdiend als flexi?

Gevolgen voor je werknemer

Is de totale bezoldiging uit flexi-jobs hoger dan 12.000 euro? Dan wordt het gedeelte dat deze limiet overschrijdt, onderworpen aan bedrijfsvoorheffing en belastingen.

Jij als werkgever en het sociaal secretariaat hebben niet altijd zicht op de totale bezoldiging uit flexi-jobs. Veel flexi-jobbers werken immers bij verschillende werkgevers. Daarom is het mogelijk dat je werknemer de 12.000 euro-grens bereikt hebt, maar dat geen bedrijfsvoorheffing werd ingehouden.

Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je werknemer onder de 12.000 euro-grens blijft bij elke werkgever, maar in totaal deze grens overschrijdt.  Ook al werd in dat geval geen bedrijfsvoorheffing ingehouden, er zullen wel belastingen verschuldigd zijn.

Gevolgen voor jou als werkgever

Voor jou als werkgever verandert er niets wanneer de 12.000 euro-grens bereikt wordt. Zolang je werknemers aan de voorwaarden voor een flexi-job voldoen, kan je hen blijven tewerkstellen in het flexi-jobstatuut. Jouw loonkost blijft ongewijzigd.

Wat doet Securex voor jou ?

Werkt je werknemer bij verschillende werkgevers? Weet dan dat we meestal geen zicht hebben op de totaliteit van zijn of haar inkomsten en de 12.000 euro-grens voor flexi-jobbers. In de meeste gevallen zullen wij dus geen bedrijfsvoorheffing kunnen inhouden op de inkomsten van je werknemer.

Wat raad je jouw flexi-jobbers best aan?

Je flexi-jobbers moet er zich van bewust zijn dat zij mogelijk bijbetalingen moeten doen via de eindbelasting.

Om verrassingen te voorkomen leggen jouw werknemers dus best de loonbrieven samen om te zien of de 12.000 euro-grens overschreden wordt.

Vanaf 2025 kunnen flexi-jobbers een overzicht van hun flexi-inkomsten op maandbasis raadplegen via mycareer.be 

Wordt de 12.000 euro grens in totaal overschreden? Dan kan je werknemer jou uiteraard steeds expliciet vragen om toch een bepaald bedrag aan bedrijfsvoorheffing in te houden op het flexiloon.

Werkgevers kunnen hiervoor contact opnemen met hun Securex Client Advisor via myHR@securex.be