Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Goede binnenluchtkwaliteit tegen december 2023?

Een stand van zaken

Een jaar geleden werd de wet betreffende de verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn gepubliceerd. De wet voorzag in de invoering van bepaalde verplichtingen tegen 10 december 2023. Wat is de huidige situatie?

4 december 2023

Kaderwet

De invloed van de luchtkwaliteit op de verspreiding van virussen, en dus op de gezondheid, werd ons duidelijk tijdens de COVID-pandemie. Daarom werd iets meer dan een jaar geleden de wet van 6 november 2022 betreffende de verbetering van de binnenluchtkwaliteit in plaatsen die publiek toegankelijk zijn, gepubliceerd.

Wie wordt hierbij beoogd?

Alle gesloten plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn en die niet beperkt zijn tot de gezinssfeer of loutere werksfeer, zoals horecazaken, bioscopen, musea en sporthallen.

Dit geldt niet voor woningen of vergaderruimtes in je kantoren.

Wat zijn de doelstellingen van de wet?

De tekst streeft volgende doelstellingen na:

  • Indicatieve, niet-bindende referentieniveaus voor binnenluchtkwaliteit vastleggn;
  • Exploitanten van deze plaatsen aanmoedigen om rekening te houden met de luchtkwaliteit in hun lokalen door een luchtkwaliteitsmeter te gebruiken en een risicoanalyse en actieplan uit te voeren;
  • De opzet van een certificatie- en labelsysteem;
  • Het oprichten van een platform voor de binnenluchtkwaliteit.

 

Referentieniveaus

Er zijn twee referentieniveaus voor de luchtkwaliteit gedefinieerd, die indicatief zijn en niet verplicht:

Referentieniveau A:

  • de CO2-concentratie in de ruimte is lager dan 900 ppm, of
  • een minimum ventilatie- of zuiveringsdebiet van lucht van 40 m3/u per aanwezige persoon, waarvan ten minste 25 m³/u per aanwezige persoon verse buitenlucht is.

Referentieniveau B:

  • de CO2-concentratie in de ruimte is lager dan 1200 ppm, of
  • er is een minimum ventilatiedebiet van 25 m³/u per aanwezige persoon.
     

Wat zijn de verplichtingen?

Eén jaar na de inwerkingtreding van deze wet, d.w.z. 10 december 2023, diende het in de betreffende sectoren verplicht te zijn om:

  • een luchtkwaliteitsmeter te gebruiken,
  • een risicoanalyse uit te werken en beschikbaar te stellen
  • een actieplan te ontwikkelen en beschikbaar te stellen als dit volgens de risicoanalyse nodig is

Voor 2025 zijn er andere verplichtingen voorzien, gelinkt aan de certificering.

De wet betreffende de binnenluchtkwaliteit stelt het kader vast dat bij toepassing ervan geen rechtstreekse verplichtingen voor de betrokken sectoren oplegt. De wet moet via koninklijke besluiten worden uitgewerkt waarin de praktische modaliteiten betreffende deze verplichtingen gedefinieerd zijn.

Momenteel is het nog wachten op de eerste uitvoeringsbesluiten.

Het is echter raadzaam om de aanbevelingen over ventilatie op te volgen die in het kader van de Covid pandemie werden geformuleerd. Klik hier voor advies voor het bestrijden van luchtweginfecties.

 

Hoe kan Securex je helpen?

De bepalingen met betrekking tot de binnenluchtkwaliteit beperken zich niet tot gesloten plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn.

Alle werkgevers moeten de bepalingen van de Codex over welzijn op het werk naleven, die een aantal specifieke regels bevat met betrekking tot de binnenlucht in werkruimtes. Deze zijn te vinden onder de rubriek "Luchtverversing en binnenklimaat".

De arbeidshygiënisten van onze externe dienst kunnen je helpen deze voorzieningen te treffen. Voor meer informatie: health-safety@securex.be.  

 

Bronnen