Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Neem vlotter een buitenlandse werknemer van buiten de EER aan voor een moeilijk in te vullen vacature

Als er geen kandidaten zijn op de Waalse arbeidsmarkt kan je vanaf 1 september 2024 vlotter een buitenlandse werknemer van buiten de EER tewerkstellen voor functies die moeilijk in te vullen zijn of waarvoor een tekort bestaat.

Meer informatie over deze nieuwe regels in Wallonië vind je in deze actua. 

Deze nieuwe regelgeving sluit aan bij die in Vlaanderen en Brussel.

Wat verandert er voor werkgevers in het Waalse Gewest die geconfronteerd worden met een tekort aan geschikte kandidaten?

De nieuwe regelgeving verandert niets aan het principe dat een buitenlandse werknemer nog steeds een wettelijke toelating moet hebben om in België te werken (arbeidskaart of gecombineerde vergunning).

Deze regelgeving moderniseert echter de voorwaarden voor toelating tot arbeid en vergemakkelijkt de toegang voor bepaalde specifieke categorieën werknemers, soms zonder voorwaarden. Ze definieert ook begrippen zoals kort verblijf en de bezoldiging van buitenlandse werknemers.

Toelating tot arbeid

Vanaf 1 september 2024 mogen Waalse werkgevers buitenlandse werknemers van buiten de EER zoeken en tewerkstellen om een moeilijke vacature in te vullen of voor een functie op de lijst van beroepen met een tekort (knelpuntberoepen) die momenteel onveranderd is gebleven.

Als je een werkgever bent in Wallonië mag je een buitenlandse werknemer van buiten de EER tewerkstellen onder twee voorwaarden:

  • Het is voor jou onmogelijk om op de Waalse arbeidsmarkt een kandidaat te vinden voor een moeilijk in te vullen vacature. Dit bewijs wordt geleverd als:
    • De Forem verklaart dat er gedurende 5 weken niet is gereageerd op je gepubliceerde vacature
    • De Forem verklaart dat het zoeken van een kandidaat via de regeling van actief beheer of via een preselectie niets heeft opgeleverd
    • Op basis van de gegevens die je bezorgt is de afgevaardigde ambtenaar van de Direction de l'Emploi et des Permis de travail (Directie Werkgelegenheid en Arbeidsvergunningen) van mening dat aan de voorwaarde dat je onmogelijk een kandidaat vindt is voldaan.

Goed om te weten: Als de functie waarvoor je een kandidaat zoekt op de lijst van de knelpuntberoepen staat hoef je geen bewijs te leveren dat je onmogelijk een kandidaat vindt op de Waalse arbeidsmarkt. Je kan dan zonder voorwaarden een buitenlandse werknemer van buiten de EER aanwerven.

  • Je moet je er in de arbeidsovereenkomst met de buitenlandse werknemer van buiten de EER toe verbinden om de reiskosten naar België te dekken en om voor hem een verzekering voor medische en farmaceutische kosten af te sluiten.

Specifieke werknemerscategorieën

De toelating tot arbeid in het Waalse Gewest wordt gemakkelijker gemaakt voor bepaalde specifieke werknemerscategorieën als ze voldoen aan de vereiste voorwaarden en aan de bezoldigingsdrempels.

Voorbeeld: hooggekwalificeerde werknemers worden toegelaten tot arbeid als ze over het vereiste diploma beschikken en een jaarlijkse bezoldiging ontvangen van ten minste 50.310 euro bruto. Voor hooggekwalificeerde werknemers die jonger zijn dan 30 jaar is dit bedrag gelijk aan 40.248 euro bruto op jaarbasis.

Andere werknemerscategorieën zijn van rechtswege vrijgesteld van toelating tot arbeid en van arbeidskaart en kunnen onmiddellijk worden aangeworven, zoals onderzoekers, onderwijsassistenten onder een gastovereenkomst en kunstenaars onder een artistieke dienstverleningsovereenkomst met een operator die wordt gesubsidieerd door de Franse Gemeenschap.

Begrip kort en lang verblijf

Het begrip kort verblijf wordt in de nieuwe regelgeving gedefinieerd als een tewerkstelling van maximaal 90 dagen op een totaal van 180 dagen.

Een lang verblijf wordt gedefinieerd als een tewerkstelling van meer dan 90 dagen, waarvoor je de procedure van de gecombineerde vergunning moet volgen. 

In principe wordt de toelating tot arbeid afgegeven voor maximaal een jaar en geldt voor de tewerkstelling van een werknemer bij één enkele werkgever. Bepaalde werknemerscategorieën mogen echter voor meerdere werkgevers werken zonder dat ze een nieuwe aanvraag voor toelating tot arbeid hoeven in te dienen, zoals:

  • Buitenlandse werknemers die in het bezit zijn van een Europese blauwe kaart die na één jaar in België wordt afgegeven
  • Buitenlandse werknemers die voor onbepaalde tijd zijn toegelaten tot arbeid

Begrip bezoldiging

Dit begrip wordt ook gedefinieerd in de nieuwe regelgeving als de tegenprestatie voor de arbeidsprestaties en die is vastgelegd of kan vastgelegd worden. 

Het bedrag van de bezoldiging van de buitenlandse werknemer van buiten de EER moet vóór zijn tewerkstelling in België worden meegedeeld aan alle partijen, en ook aan de afgevaardigde ambtenaar. De bezoldiging moet gelijkwaardig zijn aan de bezoldiging die in het Waalse Gewest voor gelijkaardige functies wordt toegekend.

De bezoldiging van de werknemer moet voldoende zijn om in zijn behoeften en die van zijn gezin te voorzien, zodat je hem altijd het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen moet garanderen. Bij deeltijdse tewerkstelling wordt de bezoldiging naar verhouding van de arbeidsregeling vastgesteld.

Aanvraag en procedure van toelating tot arbeid

De aanvraag en procedure van toelating tot arbeid blijven ongewijzigd. De regelgeving wordt gewoon in overeenstemming gebracht met de praktijk van het Uniek loket www.WorkinginBelgium en bepaalt dat:

  • De buitenlandse werknemer de werkgever in de arbeidsovereenkomst of de detacheringsbrief aanwijst als zijn vertegenwoordiger om de aanvraag voor toelating tot arbeid in te dienen
  • De beslissingen elektronisch worden meegedeeld

De regelgeving bevat echter nieuwe gronden voor het intrekken en weigeren van de toelating tot arbeid die de beslissing van de afgevaardigde ambtenaar kunnen rechtvaardigen:

  • Weigering van de toelating tot arbeid als de werknemer niet voldoet aan de voorwaarden voor toegang tot het beroep
  • Weigering wegens administratieve of strafrechtelijke sancties die in het jaar vóór het indienen van de aanvraag aan de werkgever werden opgelegd
  • Weigering en intrekking als de bezoldiging van de buitenlandse werknemer minder gunstig is dan die van werknemers die dezelfde functie uitoefenen in de onderneming

Ons advies

Ben je gevestigd in het Waalse Gewest, wil je een buitenlandse werknemer van buiten de EER aanwerven, en heb je vragen over de aanvraag van toelating tot arbeid, dan vind je meer informatie op de website van het Waalse Gewest Permis de travail - Emploi et Formation professionnelle en Wallonie.

Wat doet Securex voor jou?

Heb je vragen over het tewerkstellen van buitenlandse werknemers, dan kan je via e-mail contact opnemen met onze collega's internationale mobiliteit op het volgende adres: international.mobility@securex.eu.

Inwerkingtreding

Deze wetgeving is van toepassing vanaf 1 september 2024, met uitzondering van de mededeling aan buitenlandse werknemers van de beslissingen van de afgevaardigde ambtenaar, die ten laatste op 1 januari 2027 in werking treedt. 

Er zijn verschillende overgangsbepalingen:

  • Toelatingen tot arbeid die vóór 1 september 2024 zijn afgegeven, blijven geldig tot ze verlopen
  • Op aanvragen voor toelatingen tot arbeid die vóór 1 september zijn ingediend, blijven de bepalingen van de oude regelgeving van toepassing, tenzij deze minder gunstig zijn dan de bepalingen in de nieuwe regelgeving

Bronnen