Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Nieuwe pensioenbonus vanaf 2025

In het kader van de pensioenhervorming wordt een nieuwe pensioenbonus ingevoerd. Het is een bijkomende netto bonus voor werknemers die verder werken na de pensioengerechtigde leeftijd of nadat ze in aanmerking komen voor vervroegd pensioen.

Deze pagina is bijgewerkt naar aanleiding van KB 9/6/2024.

Daarnaast worden onder andere de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een minimumpensioen hervormd. De zogenaamde “Wijninckx-bijdrage” voor zeer hoge pensioenen wordt dan weer verdubbeld.

De pensioenbonus: een extraatje van de overheid voor je werknemer

Belang voor jou als werkgever

Voor jou als werkgever is heeft deze maatregel een dubbel belang. Het is immers een bijkomende aanmoediging voor je belangrijke medewerkers zodat ze misschien langer aan boord blijven. Daarnaast kan je als zelfstandige van een gelijkaardige regeling genieten.

Algemeen kader

Naast de wettelijke pensioenleeftijd die al eerder werd verhoogd, voorziet de regering nu in een aantal maatregelen voor die werknemers die nog willen doorwerken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Ook voor werknemers  die verder werken hoewel ze voldoen aan de leeftijds- en loopbaanvoorwaarde  voor het vervroegd pensioen wordt een bonus voorzien.

De bonus die voorzien wordt, is een netto-bonus, vrij van sociale bijdragen en belastingen. Die bonus stijgt naarmate je werknemer langer “doorwerkt” na het bereiken van de voorwaarden inzake wettelijk of vervroegd pensioen. Het maximumbedrag wordt na drie jaar bereikt. De pensioenbonus bestaat uit een forfaitair bedrag per extra gewerkte dag vanaf de vroegst mogelijke ingangsdatum van het rustpensioen.

Deze bonus kan uitgekeerd worden onder de vorm van een kapitaal of als een rente (maandelijkse aanvulling op het wettelijk pensioen). Het is je werknemer die die keuze maakt. De berekening en de uitbetaling in kapitaal gebeurt automatisch door de pensioendiensten. Als je werknemer de uitbetaling via een rente wil ontvangen, moet die dat wel schriftelijk aanvragen.

De bonus kan er bovendien niet voor zorgen dat je werknemer een pensioen zou ontvangen dat hoger is dan het referentiebedrag waarop de Wijninckx-bijdrage wordt berekend. Op die bijdrage gaan we verder op in. Het wettelijk en aanvullend pensioen van je werknemer kan dus enkel aangevuld worden met de netto-pensioenbonus tot aan het bedrag van het geïndexeerde Wijninckx-plafond van 97 548,92 euro bruto per jaar of 8 129,08  euro bruto per maand (geïndexeerd bedrag 01/05/2024).

Hoe wordt de bonus berekend?

De opbouw gebeurt vanaf de datum dat je werknemer pensioengerechtigd is en toch verder werkt. De bonus wordt toegekend per extra gewerkte dag met een maximum van 3 jaar. Als je werknemer een tijdje stopt met werken nadat de opbouw van de bonus begon, dan verlengt dit deze periode niet. Over alle pensioenstelsels heen kan je maximum 312 bonusdagen per jaar en dus 936 bonusdagen in totaal opbouwen.

Als bonusdag tellen alle arbeidsdagen en maximaal dertig gelijkgestelde dagen per jaar mee. De gelijkstellingen gebeurt slechts voor zover je minstens één dag hebt gewerkt in dat kalenderjaar. Dagen tijdskrediet, loopbaanonderbreking en Vlaams Zorgkrediet leveren geen pensioenbonus op.

De opbouw van de pensioenbonus stopt zodra je een Belgisch rustpensioen opneemt.

Overgangsbepaling

Wie reeds een pensioenbonus opbouwt op basis van de oude regeling van vóór 2015 kan wel op basis van deze regelgeving deze “oude” bonus verder uitbouwen. Die werknemer komt niet in aanmerking voor de nieuwe regeling.

Hoeveel bedraagt de pensioenbonus?

De bonus wordt op basis van het volgende principe berekend: hoe langer de loopbaan, hoe hoger de bonus. Er wordt hier een onderscheid gemaakt naargelang je werknemer meer of minder dan 43 loopbaanjaren telt op het moment dat die met pensioen kan gaan. Elk jaar met minstens 104 gewerkte of gelijkgestelde dagen telt mee als loopbaanjaar. Dat is de bestaande standaardregel en komt in de praktijk meestal neer op vier maanden gewerkte of gelijkgestelde dagen per jaar.

Meer dan 43 loopbaanjaren

Heeft je werknemer meer dan 43 loopbaanjaren voor die in aanmerking komt voor de pensioenbonus? Dan bouwt die onmiddellijk het maximale bedrag voor de dagbonus op.

Als je werknemer voltijds verder werkt, bouw die per jaar een netto pensioenbonus op van 11.782,53 euro. Na 3 jaar voltijds verder werken heeft je werknemer dus recht op een eenmalige bonus van maximum 35.347,59 euro netto.

Opgelet: deze “versnelde” opbouw geldt slechts indien je de 43 loopbaanjaren hebt op de vroegste datum waarop je met pensioen kan gaan. Indien je deze 43 loopbaanjaren bereikt nadat je al aan het verder werken bent, bouw je je pensioenbonus verder op volgens het systeem zoals hieronder beschreven. De “vroegste datum” is ofwel de datum waarop je met vervroegd pensioen kan gaan ofwel de datum waarop je de pensioenleeftijd bereikt.

Loopbaan van minder dan 43 jaar

Als de loopbaan van je werknemer korter is dan 43 jaar op de vroegste datum waarop die met pensioen kan gaan, bout die per jaar voltijdse tewerkstelling deze progressieve netto pensioenbonus op:

  • Na eerste jaar:  3.927,51 euro
  • Na tweede jaar: 7.855,02 euro
  • Na derde jaar:   11.782,53 euro

In totaal kan je dus maximum 23.565,05 euro extra ontvangen wanneer je 3 jaar blijft werken nadat je pensioengerechtigd bent.

De werknemer kan opteren om het bedrag maandelijks te laten uitkeren. In dat geval bedraagt het maandelijks supplement, voor de verschillende jaren, respectievelijk 16,23  euro, 32,46 euro en 48,69 euro. Voor wie drie jaar langer werkt, is dit dus een extra van 97,38 euro netto per maand bij minder dan 43 loopbaanjaren.

Deeltijds werken

De werknemers die deeltijds verder werken ontvangen een netto pensioenbonus in functie van hun arbeidsduur.

Voorbeeld: Bart is pensioengerechtigd op 1 februari 2025 en heeft nog geen loopbaan van 43 jaar. Hij beslist om nog twee jaar aan 80% verder te werken.

Zijn netto bonus bedraagt 3.927,51 euro x 80 % = 3.142 euro voor het eerste jaar en 7. 855,02 x 80 % = 6.284,02 euro voor het tweede jaar. De totale pensioenbonus bedraagt dus 3.142 + 6.284,02= 9.426,02 euro. 

Een verdubbeling van de Wijninckx-bijdrage

Als werkgever is ook een andere hervorming voor jou van belang. De verdubbeling van de zogenaamde “Wijninckx- bijdrage” van 3% naar 6%. Deze wordt van kracht vanaf 1 januari 2028.

Dit is een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage die je als werkgever moet betalen op door jou betaalde bijdragen voor een aanvullend pensioen van je werknemer of voor jezelf.

Je moet deze bijdrage betalen als het totale pensioen hoger is dan het hoogste ambtenarenpensioen. Dit bedraagt momenteel 97. 548,92 euro bruto/jaar. Het totale pensioen is het wettelijk pensioen vermeerderd met het aanvullend pensioen via groepsverzekering en/of individuele pensioentoezegging na omzetting in een rente.

Als dit bedrag wordt overschreden, is een bijdrage verschuldigd van 3% van de netto aangroei van de aanvullende pensioenreserves in het jaar voorafgaand aan het bijdragejaar. Dat percentage wordt dus vanaf 2028 6%.

Sigedis verzamelt alle nodige gegevens bij de pensioeninstellingen en berekent deze bijdrage. Meer info over de berekening van deze bijdrage vind je via deze link.

Inwerkingtreding

De inwerkingtreding van deze nieuwe maatregelen is voorzien voor 1 januari 2025. De pensioenbonus kan pas opgebouwd worden vanaf 1 juli 2024 en geldt enkel voor die personen die vanaf 1 januari 2025 op vervroegd pensioen gaan.

De verhoging van de Wijninckx-bijdrage is van toepassing vanaf 1 januari 2028.

Wat doet Securex voor jou?  

Indien je hierover nog vragen hebt, aarzel niet om je Securex Legal Advisor te contacteren via myHr@securex.be . Hij kan je tevens informeren en begeleiden bij de formaliteiten bij de nakende pensionering van je werknemer.

Bron