Lees meer: ‘Ploegenarbeid-bis' regeling voor meer rechtszekerheid’
Lees meer: ‘Hoeveel bedraagt de vrijstelling?’
Het koninklijk besluit van 20 december 2024
De krachtlijnen van dit KB zijn de volgende:
Slechts één correctiefactor voor de gehele onderneming
Werkgevers die de bis-variant gebruiken, moeten de vrijstelling proportioneel verlagen als het verschil in omvang van het werk tussen opeenvolgende ploegen toeneemt. Hoe groter het verschil, hoe lager de vrijstelling.
Het KB van 20 december bepaalt nu dat een werkgever die gebruik wil maken van de ploegenarbeid-bis-regeling slechts één correctiefactor per maand moet berekenen die dan geldt voor de hele onderneming.
M.a.w.: het is dus niet mogelijk om het afwijkingspercentage te berekenen op het niveau van een afdeling of een productielijn.
Dubbele toepassing van de correctiefactor
Verder bepaalt het KB dat de correctiefactor zowel moet worden toegepast:
- Op 22,8 pct. of 25 pct. van de in aanmerking komende bezoldigingen
- Als op het bedrag van de op die bezoldigingen ingehouden bedrijfsvoorheffing zelf
De fiscale vrijstelling moet daarna beperkt worden tot het laagste van deze twee bedragen.
Een voorbeeld:
Stel dat het geheel van de belastbare bezoldigingen 4.500 euro bedraagt, de bedrijfsvoorheffing 605 euro en de correctiefactor 15%.
Geheel van de belastbare bezoldigingen | 4.500 euro |
Fiscale vrijstelling van 22,8% | 1.026 euro |
Correctiefactor van 15% op het bedrag van de vrijstelling | 872,1 euro |
Bedrijfsvoorheffing | 605 euro |
Correctiefactor van 15% op het bedrag van de bedrijfsvoorheffing | 514,25 euro |
Uiteindelijke fiscale vrijstelling | 514,25 euro |
Het toepassen van de correctiefactor op de bedrijfsvoorheffing (514,25 euro) resulteert in een lager bedrag dan het toepassen van de correctiefactor op 22,8% van de belastbare bezoldigingen (872,1 euro). Daarom wordt de fiscale vrijstelling beperkt tot 514,25 euro.”
Dit punt ligt juridisch moeilijk omdat de dubbele toepassing van de correctiefactor een extra beperking aan de wetgeving toevoegt. Wij brengen jou uiteraard op de hoogte van verdere evoluties in deze materie.
Enkele voorbeelden
Tot slot bevat het KB twee sterk vereenvoudigde voorbeelden met betrekking tot de berekening van de correctiefactor (zie onderstaand bij “bron” de link naar dit KB en de voorbeelden).
Nog geen antwoord op alle vragen
Hoewel dit koninklijk besluit enige verduidelijking brengt, blijven nog veel praktische toepassingsvragen onbeantwoord en blijft deze bis regeling administratief zeer complex.
Het blijft dus wachten op verdere instructies om de rechtszekerheid te garanderen en interpretatieproblemen bij fiscale controles maximaal te vermijden.
Lees meer: ‘Hoeveel bedraagt de vrijstelling?’
Wat doet Securex voor jou ?
Maak je al gebruik van de fiscale vrijstelling, maar weet je niet welk systeem voor jouw firma van toepassing is? Of maak je nog geen gebruik van de fiscale vrijstelling en twijfel je van welke toepassingsvorm je mogelijk kunt genieten?
Neem in beide gevallen zeker contact op met jouw Securex Legal Advisor via myHR@securex.be. Wij helpen je graag op weg, zodat je de vrijstelling kunt genieten waar je recht op hebt.