Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Toelatingen tot arbeid voor niet-Europese onderdanen: nieuwe regels in Vlaanderen en Brussel

Om onderdanen van derde landen tewerk te stellen in België moet een toelating tot arbeid worden verkregen. De regelgeving over deze toelatingen werd op 1 mei 2024 in Vlaanderen aangepast en zal op 1 oktober 2024 worden aangepast in Brussel. Neem nota van de veranderingen voor al je toekomstige aanvragen van toelatingen tot arbeid

2 september 2024

Nieuwe regels in het Vlaams Gewest

Middengeschoolde functies

Op 1 mei 2024 werd het Vlaamse beleid rond economische migratie gewijzigd. De regels voor knelpuntberoepen werden aangepast. De vroegere categorie ‘knelpuntberoepen’ wordt nu ‘lijst met middengeschoolde functies’ genoemd. Dit zijn banen waarvoor een structureel tekort aan arbeidskrachten bestaat.

Als de functie van je werknemer op deze lijst staat, kan je de versoepelde procedure volgen (zonder arbeidsmarkttest).

Je vindt de aangepaste lijst hier.

Staat de baan van je werknemer niet op deze lijst? Geen paniek, als de functie van je werknemer op de VDAB-lijst van knelpuntberoepen staat, kan je een toelating tot arbeid aanvragen onder de ‘overige categorie’.

‘Overige categorie’

Voor functies die niet tot specifieke categorieën behoren (hooggeschoolde of middengeschoolde jobs) kan een aanvraag ingediend worden in de ‘overige categorie’. De functie moet dan wel op de VDAB-lijst van knelpuntberoepen staan en de werkgever moet aantonen dat er geen geschikte kandidaat op de arbeidsmarkt is gevonden. Een vacature moet minstens 9 weken ononderbroken gepubliceerd worden op de VDAB- en EURES-platformen tijdens de periode van 4 maanden die voorafgaat aan de indiening van de aanvraag van toelating tot arbeid.

Tip: zorg ervoor dat je werkaanbieding actief blijft tijdens de hele aanvraagprocedure voor een gecombineerde vergunning. 

Download hier de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB.

Andere wijzigingen

Hieronder vind je andere wijzigingen in het Vlaams Gewest:

  • Verlaging van de loondrempel voor hooggekwalificeerde buitenlandse leerkrachten die worden aangeworven door een door de Vlaamse Gemeenschap erkende onderwijsinstelling en voor verpleegkundigen.
  • Toegang tot flexi-jobs voor houders van een gecombineerde vergunning, op voorwaarde dat de werknemer minstens 80% tewerkgesteld is.
  • Periodes van tijdelijke werkloosheid worden gelijkgesteld met periodes van tewerkstelling voor aanvragen voor vergunningen van onbepaalde duur (onder bepaalde voorwaarden).

Nieuwe regels in het Brussels Gewest

De regelgeving voor toelatingen tot arbeid wordt aangepast op 1 oktober 2024.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

  1. Vereenvoudigde berekening van het loon
    De loondrempels voor specifieke beroepscategorieën zullen worden berekend op basis van een percentage van het gemiddelde bruto maandloon in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat € 4.604 bedraagt (gepubliceerd door STATBEL).
  2. Arbeidskaart B verdwijnt
    De arbeidskaart B wordt voortaan ‘toelating tot arbeid van korte duur’ ofwel ‘toelating tot arbeid van lange duur’ genoemd.
  3. Minder formaliteiten voor toelatingen tot arbeid van meer dan een jaar
    Wanneer een toelating tot arbeid voor meer dan een jaar is verleend, hoef je geen documenten meer op te sturen voor de jaarlijkse controle.
  4. Toekenning van de toelating tot arbeid van onbepaalde duur na 30 maanden verblijf en tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  5. Extra formaliteiten voor bepaalde categorieën
    Voor de functies ‘buiten categorie’ moet een vacature gedurende minstens 5 weken door Actiris zijn gepubliceerd en moet het resultaat van die zoektocht bij de aanvraag van toelating tot arbeid worden gevoegd.
  6. Vereenvoudigde formaliteiten voor de Europese blauwe kaart
    Het zal gemakkelijker worden om van werkgever te veranderen. Voor informatie- en communicatietechnologieën zal er geen diploma van hoger onderwijs meer worden vereist. Bewijs van verworven werkervaring zal volstaan.

Wat doet Securex voor jou?

In september delen we je meer details mee over deze veranderingen. Vergeet niet onze Lex4You-pagina's en onze website te raadplegen voor nieuws over de internationale mobiliteit van je werknemers.

Heb je vragen? Neem dan contact op met onze experts in internationale mobiliteit international.mobility@securex.eu. Ons team kan je helpen met alle formaliteiten rond de aanwerving van internationale werknemers.

Bronnen

 

Aanwerven & arbeidsovereenkomst
Werkgevers
Werknemers