Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Vanaf 1 mei kan je buitenlandse werknemers soepeler tewerkstellen in Vlaanderen

Vanaf 1 mei 2024 kan je sneller werknemers van buiten de EER soepeler tewerkstellen in Vlaanderen. De regels voor sommige aanvragen voor een single permit worden immers versoepeld. Zo kunnen werkgevers die werknemers in knelpuntberoepen zoeken, sneller buitenlandse werknemers aanwerven.

Wat wijzigt er voor werkgevers die werknemers in knelpuntberoepen zoeken?

Ben je een werkgever in Vlaanderen en zoek je werknemers voor knelpuntvacatures? Dan zal je vanaf 1 mei 2024 sneller op zoek kunnen gaan naar kandidaat-werknemers uit niet-EER landen. Voor sommige functies kan je zelfs onmiddellijk in het buitenland aanwerven.

Voor welke functies kan je onmiddellijk werknemers uit het buitenland aanwerven?

Voor sommige functies geldt vanaf 1 mei in Vlaanderen een vermoeden van een tekort op de arbeidsmarkt. Daarom kan je als werkgever onmiddellijk werknemers met een nationaliteit van buiten de EER aanwerven. Dat vermoeden geldt voor hoogopgeleide werknemers en enkele specifieke middengeschoolde profielen.

De hoogopgeleide werknemers moeten niet alleen aan bepaalde diplomavereisten voldoen, ze moeten ook minstens 46.632 euro bruto per jaar ontvangen als loon. Voor hoogopgeleide werknemers jonger dan 30 jaar, is dat 37.305,60 euro bruto op jaarbasis.

De mogelijkheid om onmiddellijk middengeschoolde werknemers aan te werven, geldt enkel als de functie voorkomt in een ministerieel besluit dat tweejaarlijks wordt gepubliceerd. De single permit voor middengeschoolde beroepen wordt toegekend als je je werknemer met een arbeidsovereenkomst met een tewerkstellingspercentage van minstens 80% aanwerft.

En wat met de andere knelpuntvacatures?

Voor andere knelpuntvacatures moet je als werkgever wel nog eerst lokaal werknemers zoeken. Dat doe je met de begeleiding van de VDAB.  Je vacature moet eerst negen weken, of drie weken voor seizoenarbeid, openstaan. Vind je niemand in Vlaanderen? Dan kan je daarna eventueel werknemers uit niet-EER landen aanwerven.

De lijst met Vlaamse knelpuntvacatures vind je hier. De single permit voor deze andere knelpuntvacatures wordt toegekend als je je werknemer met een arbeidsovereenkomst met een tewerkstellingspercentage van minstens 80% aanwerft.

Sommige werknemers kunnen makkelijker van werkgever veranderen

Werf je vanaf 1 mei 2024 werknemers aan van niet-EER landen met een blauwe kaart of voor seinzoenarbeid? Dan kunnen die werknemers makkelijker van werkgever veranderen. Als nieuwe werkgever moet je immers geen nieuwe aanvraag voor een single permit indienen. Een mededeling aan de Dienst Economische Migratie van de Vlaamse overheid is voldoende. Nadien kan je de werknemer voor de resterende duur van de oorspronkelijke single permit tewerkstellen.

Bijkomende nieuwigheden voor werknemers met een blauwe kaart

Voor werknemers met een blauwe kaart zullen de regels in Vlaanderen vanaf 1 mei aangepast worden aan de Europese regels.

Dat betekent dat werknemers met een blauwe kaart voor aanvragen vanaf die datum minstens 130% van het gemiddelde bruto jaarloon moeten verdienen in België. Dat stemt overeen met 60.622 euro bruto per jaar.

Voor aanvragen tot die datum is dat minimumbedrag nog 120% van het gemiddelde bruto jaarloon, of 55.958 euro.

Een werknemer met een blauwe kaart kan na een tewerkstelling van één jaar zonder melding aan de overheid van werkgever veranderen. Werknemers met een blauwe kaart van een ander EU-land kunnen na een tewerkstelling van twaalf maanden ook naar België komen werken in het kader van lange termijnmobiliteit.

Tot slot kunnen werknemers met een blauwe kaart na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst tot 180 dagen in België blijven om een nieuwe werkgever te zoeken.

Tewerkstelling als flexi-jobber

Werknemers met een single permit kunnen vanaf 1 mei 2024 ook als flexi-jobber werken bij een andere werkgever, onder dezelfde voorwaarden als andere flexi-jobbers. De flexi-jobwerkgever moet daarvoor geen single permit aanvragen.

Hoogopgeleide werknemers kunnen bovendien ook bijkomend werken als docent of onderzoeker. Ook in dat geval moet die tweede werkgever geen single permit aanvragen.

Ook leerkrachten kunnen makkelijker aangeworven worden

In de meeste gevallen moet een arbeidsmigrant in Vlaanderen minstens het gemiddelde Belgische bruto jaarloon verdienen om in aanmerking te komen voor een single permit. Op die regel bestaat een uitzondering voor verpleegkundigen en jongere hoogopgeleide werknemers. Die moeten slechts 80% van dat gemiddelde loon ontvangen.

Voor aanvragen vanaf 1 mei 2024 geldt die uitzondering ook voor leerkrachten. Zij moeten ook slechts 80% van het gemiddelde Belgische bruto jaarloon verdienen om in aanmerking te komen voor een single permit. Dat betekent dat zij minimum 37.305,60 euro bruto per jaar moeten ontvangen.

Als werkgever zijn er ook enkele aandachtspunten

Naast de versoepelingen om bepaalde werknemers aan te werven, heeft de Vlaamse overheid wel enkele bijkomende voorwaarden ingevoerd voor de werkgevers en mandatarissen. Het is immers de bedoeling om de buitenlandse werknemers effectief in België te werk te stellen. Er moeten dus voldoende financiële middelen zijn om die buitenlandse werknemers aan te werven.

Bijkomende verplichtingen voor werkgevers

Als werkgever moet je kunnen verantwoorden dat je buitenlandse werknemers aanwerft. Dat betekent dat de Vlaamse overheid een single permit kan weigeren als je onvoldoende kredietwaardig bent of sociale en fiscale schulden hebt.

Bij ondernemingen die minder dan drie jaar geleden opgericht zijn of die geen werknemers in dienst hebben, kan de single permit zelfs altijd geweigerd worden.

Daarnaast kan de overheid nieuwe aanvragen gedurende een jaar weigeren als je als werkgever in een aanvraag foute of vervalste gegevens gebruikt hebt.

Zo wil de overheid fraude voorkomen.

Bijkomende verplichtingen voor mandatarissen

Wil je als mandataris optreden tussen werkgevers en buitenlandse werknemers? Dan moet je aan de verplichtingen over de private arbeidsbemiddeling voldoen. Je bent wel niet verplicht om je te laten erkennen als private bemiddelaar, tenzij je ook uitzendactiviteiten verricht.

Wanneer treedt deze regelgeving in werking?

Deze regels zijn van toepassing op aanvragen voor een single permit vanaf 1 mei 2024.

Wat doet Securex voor jou ?

Heb je vragen over de tewerkstelling van buitenlandse werknemers? Dan kan je terecht bij onze collega’s van international mobility via international.mobility@securex.eu.

Bron