Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Verhoogde grenzen voor kmo’s sneller uitwerking

Begin 2024 werden de criteria voor kmo’s en micro-ondernemingen verhoogd. In veel gevallen hadden deze nieuwe bedragen niet onmiddellijk gevolgen. Daar komt nu verandering in. Op basis van een nieuwe wet zullen de verhoogde criteria sneller uitwerking hebben. Dat betekent dat meer werkgevers sneller beroep kunnen doen op bepaalde fiscale voordelen.

Waarom een verhoging van de criteria voor kmo’s en micro-ondernemingen?

Door de inflatie overschreden steeds meer ondernemingen de drempel om als kmo of micro-onderneming beschouwd te worden, terwijl ze vaak weinig gegroeid waren. Bijgevolg konden zij niet (langer) genieten van bepaalde fiscale maatregelen die specifiek voor die doelgroep zijn voorbehouden. In de loonfiscaliteit gaat het in het bijzonder over enkele fiscale vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing.

Om die scheeftrekking te verhelpen, heeft een wet van 27 maart 2024 de criteria nu aangepast.

Lees meer over de nieuwe criteria en de fiscale voordelen voor kmo’s in ons nieuwsbericht van 15 april 2024

Verhoging drempelwaarden vaak geen onmiddellijke gevolgen

De aanpassing van de nieuwe criteria trad in werking vanaf de boekjaren die een aanvang nemen op of na 31 december 2023. Voor de ondernemingen die hun boekhouding per kalenderjaar voeren, zijn de nieuwe criteria dus al van toepassing op de lopende boekjaren.

Maar dat betekent niet dat de nieuwe criteria altijd onmiddellijke gevolgen hebben. Je moet vooreerst rekening houden met het ‘principe van de uitgestelde werking‘. Verder moet je voor de beoordeling van de criteria voor de fiscale vrijstellingen kijken naar de balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar. We leggen beide regels even uit.

Positionering = de balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar

Om te bepalen of jouw onderneming een kmo of micro-onderneming is, moet je eerst en vooral nagaan of niet meer dan één van de criteria overschreden worden op de balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar.

Voorbeeld

Je voert jouw boekhouding per kalenderjaar (dus vanaf 1 januari tot en met 31 december). Je wil weten of je in 2024 recht hebt of de fiscale vrijstelling voor startende ondernemingen als kmo.

Vanaf 1 januari 2024 blijft jouw onderneming binnen de grenzen van de nieuwe criteria. In het verleden was dat niet het geval en werden telkens meer dan één van de criteria om als kmo in aanmerking te komen overschreden.

In dat geval zal jouw onderneming nog geen recht hebben op de fiscale vrijstelling voor startende ondernemingen in 2024, ook al respecteert ze de nieuwe criteria vanaf dit jaar. De spildatum voor de toepassing van de vrijstelling in 2024 is namelijk 31 december 2023 (dus de balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar). Op dat ogenblik werden de vereiste voorwaarden om als kmo beschouwd te worden niet nageleefd.

Principe van de uitgestelde werking

Daarnaast geldt het principe van de uitgestelde werking. Dit betekent dat een overschrijding van meer dan één van de criteria pas gevolgen heeft wanneer die overschrijding zich gedurende twee opeenvolgende boekjaren voordoet.

Door een éénmalige overschrijding van meer dan één van de criteria zal een vennootschap haar statuut van kmo of micro- onderneming niet verliezen. Omgekeerd zal een vennootschap door het éénmalig niet overschrijden van meer dan één criterium ook geen kmo of micro- onderneming worden.

Voorbeeld

We vertrekken opnieuw van de situatie dat je jouw boekhouding per kalenderjaar voert. Op 31 december 2024 voldoet jouw onderneming aan de voorwaarden om een kmo te zijn. In het verleden was dat niet het geval en werden telkens meer dan één van de criteria om als kmo in aanmerking te komen, overschreden. Op basis van het principe van de uitgestelde werking zal jouw onderneming echter niet beschouwd worden als een KMO vanaf  het boekjaar 2025 (1 janari 2025). Het is pas wanneer jouw onderneming op 31 december 2025 opnieuw aan de voorwaarden voldoet, dat er gevolgen zullen zijn. Concreet zal jouw onderneming dan als kmo beschouwd worden vanaf boekjaar 2026 (dus vanaf 1 januari 2026).

Principe uitgestelde werking nu buitenspel gezet

De wet van 15 mei 2024 bepaalt nu dat het principe van de uitgestelde werking niet van toepassing is op de jaarrekeningen die de ondernemingen afsluiten na 31 december 2023. Voor die afsluiting wordt enkel rekening gehouden met de verhoogde criteria voor het betrokken boekjaar.

De aanpassing van de verhoogde criteria zal dus onmiddellijk inwerking treden, in plaats van met twee jaar te worden uitgesteld.

De Commissie voor boekhoudkundige normen verduidelijkt nu dat, om te bepalen of een vennootschap in een boekjaar dat is aangevangen na 31 december 2023 klein dan groot is, men enkel de cijfers van het boekjaar met betrekking tot de eerst op te stellen jaarrekening die een eindeboekjaardatum heeft na 31 december 2023 dient te toetsen aan de verhoogde groottecriteria. De uitgestelde werking wordt bij deze afsluiting eenmalig uitgesloten, waardoor de cijfers van de twee voorgaande boekjaren niet aan de groottecriteria moeten worden getoetst.

Voorbeeld

In ons laatste  voorbeeld betekent dit dat de onderneming al vanaf 1 januari 2024 als kmo zal beschouwd worden. Zij valt op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar na 31 december 2023 (namelijk op 31 december 2024) immers binnen de verhoogde criteria.

Vanaf het daaropvolgende boekjaar (dit is het boekjaar dat aanvangt op 1 januari 2025) geldt opnieuw de gewone regeling, met name dat wanneer meer dan een van de criteria vermeld in artikel 1:24 WVV wordt overschreden of niet meer worden overschreden, dit slechts gevolgen heeft wanneer dit zich gedurende twee opeenvolgende boekjaren voordoet. De gevolgen hiervan gaan in dat geval in vanaf het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarin er op balansdatum meer dan een van de criteria voor de tweede keer werd overschreden of niet meer werd overschreden.

Meer werkgevers zullen dus sneller beroep kunnen doen op een aantal fiscale voordelen die voorbehouden zijn aan kmo’s en micro-ondernemingen.

Wat doet Securex voor jou ?

Rond het einde van elk jaar sturen wij jou een aantal enquêtes met de vraag of je in aanmerking komt voor bepaalde fiscale vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. In geval van jouw positief antwoord, berekent Securex deze gunstmaatregel(en) voor jou.

Het is aan jou als werkgever om, eventueel in samenspraak met de boekhouder, te bepalen of jouw onderneming een kmo, dan wel een micro- onderneming is in het licht van die maatregelen.

Hou er bij die beoordeling rekening mee dat jouw onderneming misschien sneller dan verwacht een kmo of micro-onderneming is. Zo loop je geen fiscale voordelen mis.

Bron