Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Verplaatsingskosten leerjobbers nu ook terugbetaald door VDAB

Bij de invoering van de leerjobs in Vlaanderen werden de verplaatsingskosten voor het woon-werkverkeer van de leerjobber niet terugbetaald. Via een nieuw besluit van de Vlaamse regering worden deze nu toch terugbetaalbaar en dit retroactief vanaf 1 januari 2024. Zo is er geen discriminatie met andere cursisten die een erkende opleiding volgen.

31 juli 2024

Wat is een leerjob?

Vanaf 1 januari 2024 voerde Vlaanderen de “leerjob” in als nieuw traject voor het verwerven van beroepskwalificaties.  Zo kunnen minder geschoolde jongere werklozen de nodige competenties verwerven op de werkvloer onder begeleiding van een mentor. Daarnaast volgen ze nog lessen in een onderwijs- of opleidingsinstelling.

De leerjob komt tot stand via twee overeenkomsten. Een eerste overeenkomst beroepsopleiding van de leerjobber met de VDAB of haar partnerorganisaties die het geheel van de leerjob regelt. Daarnaast de leerjobovereenkomst met één of meerdere onderneming(en) waar het leertraject op de werkvloer plaatsvindt. De leerjobovereenkomst is een voltijdse (werk- en lescomponent samen) overeenkomst van minstens drie maanden en maximaal twee jaar.

Meer info over de leerjobs vind je in ons themadossier op Lex4You.

Welke  vergoeding ontvangt een leerjobber?

De leerjobber ontvangt een minimale vergoeding ten laste van de onderneming van 34,5 % van het GGMMI en dit zowel voor de werkplek- als de lescomponent. De onderneming kan vrijwillig meer betalen.

De leerjobber heeft geen recht op een aanvullende vergoeding. Daarnaast is het mogelijk dat de vergoeding vanwege de onderneming gecumuleerd wordt met een vervangingsinkomen (vb. werkloosheidsuitkering).

Onder bepaalde voorwaarden kan de leerjobber ook een vergoeding van de VDAB ontvangen voor de kosten inzake kinderopvang. Deze maatregel blijft onveranderd hoewel de tekst van het besluit iets anders laat vermoeden.

Aanvankelijk sloot de regelgeving de terugbetaling van verplaatsingskosten uitdrukkelijk uit. Hier komt nu verandering in. Het nieuwe besluit voorziet nu specifiek dat de verplaatsingskosten (naar de werkplaats en naar de lessen) worden terugbetaald door de VDAB.  

Welke verplaatsingskosten worden terugbetaald?

Het betreft zowel de kosten naar de lessen als naar de werkplaats. Volgende alternatieven worden voorzien:

  • Een forfaitaire vergoeding voor verplaatsingen heen en terug tussen de verblijfplaats en de opleidingsplaats wanneer een privé voertuig wordt gebruikt. Die vergoeding bedraagt 0,17 euro per kilometer.
  • De terugbetaling van een abonnement van een openbare vervoersmaatschappij waarmee de VDAB een overeenkomst heeft gesloten.
  • Bij een verplaatsing met andere openbare vervoersmaatschappijen (zonder overeenkomst met de VDAB) betaalt de cursist zelf zijn abonnement. Als de forfaitaire verplaatsingsvergoeding van 0.17 € per kilometer niet volstaat om deze kosten te dekken, betaalt de VDAB de effectieve abonnementskosten. De leerjobber moet deze meerkosten wel verantwoorden aan de hand van betalingsbewijzen.

De terugbetaling door de VDAB aan de leerjobber gebeurt maandelijks via een bankoverschrijving.

Het bedrag van de voormelde forfaitaire vergoeding voor verplaatsingen heen en terug wordt jaarlijks op 1 januari verhoogd met 2%.

Inwerkingtreding

De terugbetaalbaarheid van de verplaatsingskosten treedt retroactief in werking op 1 januari 2024, datum waarop het systeem van de leerjob werd ingevoerd. Dit betekent dan ook dat deze verplaatsingskosten retroactief kunnen worden terugbetaald vanaf 1 januari 2024 .

De leerjob werd tijdelijk ingevoerd tot 30 april 2027. Daarna volgt een evaluatie.  

Wat doet Securex voor jou ?

Indien je hierover nog vragen zou hebben aarzel niet om je Securex Legal Advisor te contacteren via myHr@securex.be 

Bronnen

Vervoerskosten
Vlaanderen