Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in juli?

Schoolboeken worden ingeruild voor zwembadlectuur en de uittocht naar de verschillende windstreken komt op gang. Maar ook op sociaaljuridisch vlak blijft de zomervakantie voor beweging zorgen.

28 juni 2022

Indexering van de kilometervergoeding

Werknemers of bedrijfsleiders die beroepsverplaatsingen maken met hun privévoertuig (een eigen wagen, motorfiets, …), kunnen aanspraak maken op een vergoeding voor de gemaakte kosten. Die kilometervergoeding wordt jaarlijks op 1 juli geïndexeerd.

Vanaf 1 juli 2022:

  • Wordt de vergoeding verhoogd naar 0,4170 euro per kilometer
  • Zal de kilometervergoeding in principe per kwartaal worden geïndexeerd, in plaats van jaarlijks

Eerder werd al aangekondigd dat het bedrag zou verhoogd worden naar 0,402 euro per kilometer voor de periode van 1 maart 2022 tot 30 juni 2022, om aan de hoge brandstofprijzen tegemoet te komen. Dit is echter nog niet officieel.

Geen soepele tijdelijke werkloosheid door corona en Oekraïne meer

Vanaf 1 juli 2022 stopt de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona en de Oekraïnecrisis.

Wil je werknemers tijdelijk werkloos stellen? Dan moet je vanaf nu de procedure voor economische werkloosheid doorlopen, en die ziet er wat anders uit.

Lees onze actua: Tijdelijke werkloosheid overmacht omwille van corona en oorlog eindigt op 1 juli.

Hogere fietsvergoeding in PC 200

In het paritair comité nr. 200 stijgt de fietsvergoeding op 1 juli 2022 naar 0,20 euro per kilometer, met een maximum van 40 kilometer per dag. Dat werd zo afgesproken door de sociale partners in het sectorakkoord 2021-2022.

Geen cash-betaling meer mogelijk in land- en tuinbouwsector

De wetgeving voorziet de mogelijkheid om af te wijken van de verplichting om de lonen op een bankrekening te betalen als dit zo werd voorzien in een sectorakkoord.

In de land- en tuinbouwsector bestond er zo’n akkoord, maar dit loopt af op 30 juni 2022.
Vanaf 1 juli kan het loon niet meer cash in de hand worden betaald, maar moet dit op een bankrekening worden gestort.

Flitscontroles in de horeca (PC 302)

In juli 2022 wordt er een nationale flitscontrole gehouden in de horecasector, ter uitvoering van het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2022.

Meer weten? Lees onze actua: Flitscontroles in de horeca in juli 2022

Minstens één vorm van elektronisch betalen aanbieden wordt verplicht

Vanaf 1 juli 2022 moeten handelaars minstens één vorm van elektronisch betalen aanbieden. Je mag wel nog steeds cash betalingen blijven ontvangen.

Je kan zelf kiezen welk elektronisch alternatief voor cash je aanbiedt aan jouw klanten: een klassieke betaalterminal, betalen met de smartphone of smartwatch via diensten zoals Payconiq, enzovoort.

Zo zet je zelf in op klantvriendelijkheid. De inspectiediensten krijgen van hun kant meer transparantie in het kader van fraudebestrijding.

Vervoerskosten
Fiscaal nieuws
Bedienden (PC 200)
Horeca
Coronavirus
Flitscontroles
Hoge inflatie
Oorlog in Oekraïne en energiecrisis
Tijdelijke werkloosheid