Wat is een mobiliteitsvergoeding?
Als je werknemers geen vaste werkplaats hebben, moeten ze wellicht wisselende en lange trajecten afleggen. Dit is met name zo in de bouw- en schoonmaaksector.
Om het tijdverlies als gevolg van deze lange verplaatsingen te compenseren, is er voor de betreffende sectoren een forfaitaire mobiliteitsvergoeding vastgelegd.
In de bouwsector krijgen arbeiders een mobiliteitsvergoeding als ze op bouwplaatsen moeten werken die ver van hun woonplaats liggen. De vergoeding is niet bedoeld om de kosten van het gebruik van het voertuig van de werknemer te dekken en wordt daarom toegekend ongeacht het gebruikte vervoermiddel.
De mobiliteitsvergoeding wordt niet gegeven in plaats van, maar bovenop de tegemoetkoming in de verplaatsingskosten voor woon-werkverkeer. Voor de toekenning gelden strikte voorwaarden en ze moet worden vastgelegd in een sectorale cao.
Hogere mobiliteitsvergoeding vanaf 1 juli 2024
Het maximale vrijgestelde bedrag van de mobiliteitsvergoeding is met ingang van 1 juli 2024 verhoogd naar 0,1929 euro per kilometer afstand tussen woonplaats en de werkplaats.
Dit nieuwe maximum was al bevestigd door de RSZ. In een recente circulaire kondigt de belastingadministratie op haar beurt aan dat ze zich afstemt op het sociale bedrag.
Concreet betekent dit dat je sinds 1 juli 2024 een hogere mobiliteitsvergoeding kunt toekennen aan je werknemers.
Dit komt neer op een aanzienlijke verhoging ten opzichte van het bedrag van 0,1579 euro per kilometer dat van toepassing was sinds 1 mei 2020.
Fiscale en sociale vrijstelling onder voorwaarden
Volledige sociale vrijstelling
In principe beschouwt de RSZ de mobiliteitsvergoeding als loon. Ze is dus onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen. Maar als aan bepaalde voorwaarden is voldaan (zie verder), wordt de vergoeding gelijkgesteld met een verplaatsingsvergoeding voor woon-werkverkeer. Ze is dan vrijgesteld van RSZ.
Gedeeltelijke fiscale vrijstelling
Voor zover de mobiliteitsvergoeding niet hoger is dan het bedrag dat in uitvoering van de cao verschuldigd is, vormt ze op fiscaal vlak in principe een belastbare bezoldiging voor 50% van het bedrag. De vergoeding mag ook alleen worden toegekend aan werknemers van wie de plaats van tewerkstelling zich ten minste 5 kilometer van hun woonplaats bevindt.
De overige 50% wordt geacht overeen te stemmen met eigen kosten van de werkgever en wordt daarom vrijgesteld van voorheffing en van belasting. In tegenstelling tot de RSZ past de belastingadministratie dus een gedeeltelijke vrijstelling van deze vergoeding toe.
Het niet-belastbare gedeelte mag echter niet lager zijn dan 12,39 euro per effectief gepresteerde maand. Elke fractie van een maand wordt als een volle maand geteld.
Vrijstellingsvoorwaarden
Om in aanmerking te komen voor sociale en fiscale vrijstelling moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- De forfaitaire terugbetalingsregeling en de vergoedingen die ze vastlegt, moeten worden bepaald in een cao die binnen een paritair orgaan is gesloten en bij koninklijk besluit algemeen verbindend is verklaard
- Het bedrag van de vergoeding mag een forfaitair maximumbedrag per kilometer niet overschrijden (d.w.z. 0,1929 euro per kilometer vanaf 1 juli 2024).
Bij de tweede voorwaarde wordt rekening gehouden met de afstand tussen de woonplaats en de werkplaats, berekend op de afstand heen en terug.
Sectorale onderhandelingen 2025-2026
De verhoging van het vrijgestelde bedrag van de mobiliteitsvergoeding is sinds 1 juli 2024 van toepassing door zowel de fiscus als de RSZ.
Momenteel heeft echter nog geen enkele sector dit bedrag verhoogd.
Het is niet uit te sluiten dat de sectorale onderhandelingen 2025-2026 zullen leiden tot een extra verhoging.
Wat doet Securex voor jou?
Ben je werkgever in de bouwsector? Mail dan elke maand de mobiliteitsvergoeding die je aan je werknemers toekent naar myHR@securex.be.
Wil je dat Securex je helpt bij het berekenen van de mobiliteitsvergoeding? Contacteer je Securex Legal Advisor via myHR@securex.be en we staan je graag bij.