Voorzie de nodige tijd en faciliteiten
De leden van de vakbondsafvaardiging moeten over de nodige tijd en faciliteiten beschikken om hun taak als vakbondsafgevaardigde correct te kunnen uitoefenen. Artikel 21 van de cao nr. 5 beperkt zich tot die algemene bewoording.
Het begrip nodige tijd en faciliteiten kan vastgesteld worden op sectoraal niveau of, bij ontstentenis ervan, op het niveau van de onderneming. Bij gebrek aan overeenstemming op ondernemingsniveau kan eventueel een beroep gedaan worden op het verzoeningsbureau van het bevoegde paritair comité of, desgevallend op de voorzitter daarvan.
Deze tijd, vaak omschreven als ‘uurkrediet’, wordt bezoldigd als arbeidstijd en geeft de leden van de vakbondsafvaardiging de mogelijkheid om hun syndicale opdrachten en activiteiten collectief of individueel uit te oefenen (communicatie met de directie en met het personeel, eventuele tussenkomst in individuele geschillen).
Het uurkrediet (voor syndicale opdrachten of activiteiten) is niet te verwarren met syndicale vorming voor cursussen of vorming. Consulteer zeker de overeenkomsten inzake uurkrediet en syndicale vorming afgesloten op sectoraal niveau of raadpleeg uw Securex Legal Advisor. Die overeenkomsten leggen vaak een krediet vast voor effectieve leden van de ondernemingsraad (OR), het CPBW en/of de syndicale afvaardiging samen. Daarbij wordt dan de mogelijheid voorzien om (een deel van) het krediet samen te tellen en toe te kennen aan één of meerdere afgevaardigden, hetzij van de OR, het CPBW of de syndicale afvaardiging.
Stel een lokaal ter beschikking
De onderneming stelt een lokaal ter beschikking van de vakbondsafvaardiging van het personeel om haar de mogelijkheid te bieden haar opdracht passend te vervullen. Dat lokaal moet niet permanent ter beschikking gehouden worden.
Syndicale vorming
Rekening houdend met de organisatorische noodwendigheden van de diensten moeten de vakbondsafgevaardigden, zonder loonverlies, de nodige tijd en faciliteiten genieten om cursussen of seminaries bij te wonen:
- Georganiseerd door de ondertekenende vakverbonden of door hun beroepscentrales op tijdstippen die samenvallen met de normale arbeidsuren,
- En gericht op de vervolmaking van hun economische, sociale en technische kennis in hun rol van werknemersvertegenwoordiger.
De praktische modaliteiten van deze bepaling zijn vastgelegd op sectoraal niveau of bij ontstentenis, op het niveau van de onderneming. Zo kan worden voorzien in:
- De tijdige mededeling van de programma’s van de cursussen,
- De bepaling van de afdoende verwittigingstermijn voor de opleidingsaanvragen,
- De vaststelling van een onderzoeksprocedure in geval van weigering door de werkgever,
- De bepaling van het aantal toe te laten verzuimdagen.