De invoering van een mobiliteitsbudget behoort tot de uitsluitende beslissingsbevoegdheid van de werkgever. De werkgever kan het invoeren voor het volledig personeel van de onderneming, voor een bepaalde dienst of voor bepaalde werknemerscategorieën. Die moeten uiteraard objectief zijn omschreven.
Informatieverplichting
Eventuele voorwaarden die de werkgever hieraan wil verbinden moeten bij de invoering het mobiliteitsbudget ter kennis worden gebracht van alle werknemers.
Wijze van invoering van het mobiliteitsbudget
De memorie van toelichting van de wet verduidelijkt dat de invoering van het mobiliteitsbudget op dezelfde manier kan gebeuren als de manier waarop de bedrijfswagen zelf werd ingevoerd binnen de onderneming.
Dat kan dan een collectieve arbeidsovereenkomst of een individuele arbeidsovereenkomst zijn maar ook een ‘car policy’ die de kenmerken vertoont van een individuele arbeidsovereenkomst.
Wanneer het mobiliteitsbudget wordt ingevoerd via de individuele arbeidsovereenkomst of de car policy moet de werkgever ervoor zorgen dat hij zijn informatieplicht aan het voltallig personeel met betrekking tot de modaliteiten die verband houden met de toekenning van het mobiliteitsbudget vervult.
Desgevallend kan het mobiliteitsbudget zelfs zonder verdere formalisering of m.a.w. via een gebruik worden ingevoerd. We zijn echter geen voorstander van deze laatste formule, zelfs als de toekenning van de bedrijfswagen al via een gebruik werd ingevoerd.
Model van Securex
Het Sociaal Secretariaat Securex stelt een modelreglement ter beschikking voor de invoering van een mobiliteitsbudget. U kunt het toevoegen aan uw car policy, aan de individuele arbeidsovereenkomst of aan de collectieve arbeidsovereenkomst die u in uw onderneming hebt gesloten over de toekenning van een bedrijfswagen voor privédoeleinden. Vergeet in dat laatste geval niet om de voorwaarden na te leven die worden opgelegd voor het sluiten van een bedrijfs-cao.