Wat verstaat men onder "onderdaan van een derde land"?
Een onderdaan van een derde land is elke buitenlandse werknemer die onderdaan is van een land dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie of van een land dat niet onder het Schengenakkoord valt waardoor het recht op vrij verkeer niet op hem van toepassing is.
Verplichtingen met betrekking tot de verblijfstitel
Wanneer de werkgever een buitenlandse werknemer tewerkstelt, moet hij in principe vóór de indiensttreding een gecombineerde vergunning aanvragen waarmee de werknemer arbeidsprestaties mag verrichten[1].
Om arbeidsprestaties in België te verrichten, moet de buitenlandse werknemer dan ook in het bezit zijn van een geldige verblijfstitel. Een werknemer die zijn verblijfsrecht verliest, mag dan ook niet meer werken.Dit is niet nieuw.
De wet voorziet uitdrukkelijk dat de werkgever bij aanwerving van een onderdaan van een derde land ook:
- Moet nagaan of zijn buitenlandse werknemer een geldige verblijfstitel bezit
- Een afschrift of de gegevens van de verblijfstitel of van een andere verblijfsvergunning moet kunnen voorleggen aan de inspectiediensten en dit ten minste tijdens de duur van de tewerkstellingsperiode
Ons advies
Vraag aan de buitenlandse werknemer die u wenst aan te werven of hij reeds over een verblijfstitel beschikt. Indien dit het geval is, kan u deze titel aan uw Legal advisor voorleggen die u hier bijkomende inlichtingen over kan verstrekken.
Voorzie eveneens een specifieke clausule in het arbeidscontract waarin gestipuleerd wordt dat het contract automatisch eindigt als de werknemer niet meer in het bezit is van een geldige verblijfstitel of arbeidskaart.
Hoofdelijke aansprakelijkheid van de werkgever
De werkgever wordt hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de repatriëringskosten en de huisvestingskosten van de buitenlandse werknemer (en zijn gezin) indien deze werknemer geen verblijfstitel heeft.
Verplichtingen met betrekking tot de in- en uitdienstmelding van de werknemer
De werkgever moet de in- en uitdiensttreding van de werknemer aangeven, dit wil zeggen een Dimona-aangifte of een Limosa-aangifte doen.
Verplichtingen met betrekking tot de betaling van het loon
Of de werkgever nu wel of niet in België gevestigd is, hij moet zijn werknemers steeds bezoldigen in functie van de loonschalen die in zijn sector gelden[2]. Die verplichting geldt ook voor de werknemers die hier illegaal verblijven.
Doet de werkgever dat niet, dan zal hij niet alleen het volledig verschuldigde loon voor het geleverde werk, maar ook de verschuldigde socialezekerheidsbijdragen en belasting moeten betalen alsook de nalatigheidsinteresten en de eventuele administratieve geldboetes.
Hij zal ook moeten opdraaien voor de kosten verbonden aan de doorstorting van de lonen naar het land waarnaar de buitenlandse illegale werknemer teruggekeerd is of teruggezonden werd[3].
Vermoeden
Wanneer de illegaal verblijvende onderdaan van een derde land in België tewerkgesteld wordt met een arbeidsovereenkomst[4], dan wordt hij, tot bewijs van het tegendeel, vermoed gedurende ten minste drie maanden gewerkt te hebben.
Kennisgeving die op de plaats van het misdrijf uitgehangen moet worden
Opdat de betrokken werknemers goed geïnformeerd zouden zijn, moet de werkgever die illegaal verblijvende onderdanen van een derde land tewerkstelt en die een schriftelijke kennisgeving van de inspectiediensten ontvangt, dat bericht uithangen op de plaatsen waar hij het misdrijf gepleegd heeft.
Doet hij dat niet, dan zal de hoofdelijk aansprakelijke onderneming (zie onze volgende vraag) daarvoor moeten instaan.
[1] Raadpleeg hierover onze informatie over de tewerkstelling van buitenlandse werknemers, de arbeidsvergunning en de arbeidskaart onder het thema "Aanwerven en arbeidsovereenkomst".
[2] Men moet zich baseren op de bezoldiging van een wettelijk tewerkgestelde werknemer in een vergelijkbare arbeidsbetrekking.
[3] Indien het adres en het rekeningnummer van de werknemer niet gekend zijn, zullen de stortingen aan de Deposito- en Consignatiekas gebeuren.
[4] Alle arbeidsbetrekkingen worden beoogd, zelfs zonder schriftelijke arbeidsovereenkomst.