Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Buiten werken bij koud weer

Winter doet sommigen denken aan besneeuwde landschappen, terwijl het voor anderen hét seizoen is om zich in de sofa te nestelen met een kop warme chocolademelk. Maar sommige werknemers hebben geen keuze en werken in weer en wind buiten. Het is dus aangeraden er rekening mee te houden in uw preventiebeleid en een aantal maatregelen te treffen.

Werken in de kou is niet zonder gevolgen

Problemen die verband houden met de koude

Van verkleumd zijn tot onderkoeling: de koude heeft gevolgen voor uw gezondheid. Uw huid heeft het zwaar te verduren in de winter. Enkele van de meest voorkomende problemen zijn winterhanden en kloven.

Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen of diabetes kunnen ook verzwakken als hun lichaam meer energie verbruikt.

Invloed op de werkomstandigheden

Koude kan specifieke gevaren en een verhoogd risico op ongevallen op de werkvloer veroorzaken, zoals :

  • uitglijden en vallen op een beijzelde ondergrond;
  • een verminderde handigheid kan ervoor zorgen dat u de controle over een machine verliest of kan het moeilijker maken met een toestel te werken;
  • de werknemers sneller moe worden doordat ze meer energie verbruiken.

Wat zegt de wet?

Er zijn voorschriften voor:

Open werklokalen of werkplaatsen in de openlucht

Tussen 1 november en 31 maart van het daaropvolgend jaar worden de open werklokalen en de arbeidsplaatsen in openlucht van een voldoende aantal verwarmingsinrichtingen voorzien. Wanneer het ingevolge de weersomstandigheden nodig blijkt en in elk geval wanneer de buitentemperatuur lager is dan 5 °C, moeten deze verwarmingsinrichtingen in werkingworden gesteld.

Indien de vertegenwoordigers van de werknemers in het Comité, of bij ontstentenis de vakbondsafvaardiging, vooraf hun akkoord geven mogen deze verwarmingstoestellen worden opgesteld in lokalen, in voorlopige constructies of op andere plaatsen, teneinde de werknemers de mogelijkheid te bieden zich bij tussenpozen te verwarmen.

Verkoopstanden in de openlucht

Bij een buitentemperatuur van minder dan 5 °C is het de exploitanten van winkels voor detailverkoop verboden werknemers tewerk te stellen aan toonbanken of winkelbanken die zich buiten en in de onmiddellijke nabijheid van de winkel bevinden.

Bij een buitentemperatuur van minder dan 10 °C moeten deze werknemers over een voldoende krachtige verwarmingsinrichting beschikken, tenzij maatregelen worden genomen waardoor deze werknemers zich geregeld en zo dikwijls als nodig kunnen verwarmen.

Bovendien beschikken die werknemers over een vloer, waardoor rechtstreeks contact met de grond wordt voorkomen, en worden ze zoveel mogelijk tegen weer en wind beschermd.

Deze werknemers mogen dergelijke arbeid niet verrichten :

  • vóór 8 uur
  • na 19 uur
  • niet langer dan 2 uur zonder onderbreking van ten minste één uur
  • meer dan 4 uren per dag.

Verwarmingstoestellen

Als u in de werkruimtes kiest voor een verbrandingsapparaat, moet dat verbonden zijn met een schouw met goede verluchting. Het apparaat moet zo ontworpen zijn dat de verbrandingsgassen gelijkmatig en geheel naar buiten worden afgevoerd.

Het is uiteraard belangrijk dat de verwarmingstoestellen goed worden onderhouden. Ze mogen geen enkel gevaar inhouden zoals het risico op koolstofmonoxide vergiftiging.

Preventiemaatregelen

Er zijn ook voorschriften nodig om werknemers te laten aanpassen aan de kou. Het gaat hierbij over collectieve en individuele beschermingsmiddelen, de planning van het werk en de pauzes, de terbeschikkingstelling van warme dranken, ...

De arbeidsgeneesheer kan u hierover advies geven.

Beperk het risico op uitglijden en vallen door

  • te kiezen voor een vloer die gemaakt is van een materiaal dat uitglijden verhindert (met een antislipbekleding);
  • antislipstroken te bevestigen op loopbruggetjes of andere plaatsen waar veel mensen voorbijkomen;
  • te zorgen voor zand of strooizout;
  • te zorgen voor een goede afwatering op bouwwerven, zodat ze niet veranderen in een schaatsbaan;
  • grind of planken te leggen op een modderige ondergrond;

Bewaar uw materiaal op de beste manier

  • bescherm vorstgevoelig materiaal;
  • bewaar het materiaal zodanig dat het niet kan vallen of worden weggeblazen;

Probeer indien mogelijk om

  • bepaalde ‘voorbereidende’ taken in afgesloten en verwarmde ruimtes uit te voeren.
  • de buitenwerkplaats te beschermen met een windscherm voorzien van een deklaag.

Zorg ook voor passende en toereikende verlichting aangezien het in de winter vroeg donker wordt.

Zorg voor goed verwarmde ruimtes

Werknemers moeten in een verwarmde ruimte kunnen zitten om warme dranken te drinken, kleren te laten drogen of reservekleren te bewaren. Vergeet niet de pauzeruimte goed af te sluiten als u weer gaat werken.

Zorg ervoor dat de buizen van sanitaire ruimtes op werven goed geïsoleerd zijn. Tap ze voor het weekend eventueel af om te voorkomen dat het water bevriest.

Zorg voor aangepaste werkkleding

Zorg voor aangepaste beschermende kleding voor werknemers die buiten werken in regen of extreme kou. Er bestaan normen voor kleding die beschermt tegen temperaturen lager dan -5 °C (EN 342) en voor kleding die beschermt tegen slecht weer, wind en tegen een koude omgeving boven -5°C (EN 343). Aarzel niet om meer informatie te vragen aan uw leverancier over de thermische isolatie en de luchtdoorlatendheid van de voorgestelde kleding.

De kleding moet zweet goed kunnen absorberen of doorlaten. Vaak gebruiken werknemers spontaan kleding die te isolerend is, waardoor ze overvloedig zweten. De kleding wordt dan vochtig en onaangenaam, en de werknemer wordt sneller verkouden. Het is ook noodzakelijk het hele lichaam te beschermen tegen de kou: vergeet dus niet ook uw handen, voeten en hoofd te beschermen. U kunt 50% van uw lichaamswarmte verliezen langs het hoofd. Een muts of veiligheidshelm met isolerende voering is dus aanbevolen. Zorg voor schoenen met goede thermische isolatie, een antislipzool en aangepaste handschoenen.

Bron