Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Denk aan je jaarlijks actieplan met preventiemaatregelen

Het jaarlijks actieplan (JAP) voor veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een krachtig instrument voor een betere werkomgeving. Met 2025 in zicht, is het tijd om je JAP te updaten.

Je JAP moet voor 1 november 2024 ter advies worden voorgelegd aan het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). Geen CPBW? Leg het plan dan voor aan de vakbondsdelegatie, of raadpleeg je werknemers rechtstreeks wanneer er geen vakbondsafvaardiging is.

Het jaarlijks actieplan geeft concreet gestalte aan je globaal preventieplan. Het jaarlijks actieplan en het globaal preventieplan zijn geïntegreerd in het dynamisch risicobeheersingssysteem.

  • Het globaal preventieplan (GPP) bevat een overzicht van de preventieactiviteiten die door de werkgever over een periode van vijf jaar zullen worden vastgesteld en uitgevoerd.
  • Het jaarlijks actieplan (JAP) is de praktische uitvoering van het globaal preventieplan. Het beschrijft concreet de prioritaire doelstellingen die je het komende jaar zal realiseren.

Welke onderdelen moet je JAP bevatten?

Het JAP bevat:

  • de prioritaire doelstellingen van het volgende jaar,
  • de middelen en methoden om deze doelstellingen te bereiken,
  • de taken, middelen en verplichtingen van alle betrokkenen.

Als men in eerste instantie het globaal preventieplan raadpleegt, wordt ook het lopende jaar in aanmerking genomen. Denk aan:

  • Het afgelopen jaaractieplan (2024): zijn al de doelstellingen afgewerkt? Als dit niet het geval is, welke zijn de oorzaken? Moet men nog specifieke maatregelen nemen opdat de doelstellingen alsnog gehaald worden?
  • De werkongevallen, incidenten en de zorgverlening (“eerste hulp”-register)die zich in de loop van het jaar hebben voorgedaan: deze herziening kan betekenen dat de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) moet worden bijgewerkt, evenals het globaal preventieplan,
  • De actualisatie van de risicoanalyse in verband met elektriciteit, brandpreventie, enz.
  • De verslagen van de werkplaatsbezoeken
  • De audits zoals deze gemaakt in het kader van de VCA-certificatie …

Dit plan ligt niet voor eeuwig vast. Je kan het in de loop van het jaar bijsturen, bijvoorbeeld omdat de omstandigheden wijzigen of als gevolg van ongevallen of adviezen van het comité.

Wie is er verantwoordelijk voor het JAP?

Het is de werkgever die, in overleg met de leden van de hiërarchische lijn en de preventie en beschermingsdiensten op het werk, dit jaarlijks actieplan opstelt.

Hulp nodig ?

Wij nodigen je uit om de Securex-website te bezoeken om toegang te krijgen tot je online platform H&S online –Risicobeheersingstool. Deze toepassing is een handig instrument om je risicoanalyse op te starten en om je te helpen bij het beheer van de verschillende aspecten van je welzijnsbeleid. Je vindt er onder andere je actielijst terug die als basis voor het globaal preventieplan en jaaractieplan kan dienen.

Je kan ook hulp vragen aan een van onze preventieadviseurs via health-safety@securex.be.