Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

En als je een fiscaal voordelige wervingsbonus zou aanbieden?

Beloon je werknemers die deelnemen aan de zoektocht naar de witte raaf

In de huidige context is het niet altijd gemakkelijk om nieuwe medewerkers te vinden. Bovendien kan de zoektocht naar kandidaten heel wat kosten met zich mee brengen. Dus waarom zou je je personeel niet inschakelen en een wervingspremie aanbieden aan werknemers die voor jou de ideale werknemer binnenhalen?

Waarom een wervingspremie aanbieden?

Met een wervingspremies kan je een bepaald bedrag betalen aan een werknemer die een nieuwe medewerker aanbrengt.

Dit systeem is niet nieuw. Het wordt door werkgevers gebruikt om de ideale werknemer te vinden voor een functie die vaak al lang openstaat, en dit tegen een lagere kostprijs. De spanningen op de arbeidsmarkt zijn de laatste jaren toegenomen en de zoektocht naar nieuw personeel kan moeilijk en duur zijn.

De wervingspremie heeft het voordeel dat je werknemers financieel worden gemotiveerd om je geschikte kandidaten voor te stellen, en dit vaak tegen een veel lagere kostprijs dan een headhunter of een rekruteringskantoor.

Aan een wervingspremie zijn meestal voorwaarden verbonden, zoals de aanwerving van de sollicitant gedurende een minimumperiode.

Bovendien kan het systeem niet worden ingezet voor medewerkers van de dienst human resources of voor directieleden want zij hebben beslissingsbevoegdheid over de aanwerving van nieuwe medewerkers.

Hoe wordt de wervingspremie op sociaal en fiscaal vlak behandeld?

In principe: beroepsinkomen

Door het duidelijke verband met de arbeidsrelatie wordt de wervingspremie door de fiscus en de RSZ beschouwd als beroepsinkomen. Ze is dus onderworpen aan belastingen, bedrijfsvoorheffing en sociale bijdragen.

In principe wordt de premie bij de werknemers van de onderneming belast tegen de progressieve tarieven van de personenbelasting. 

Concreet kan een werknemer met een hoog inkomen tegen het marginale tarief van 50% worden belast op deze premie.

Voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing wordt de wervingspremie beschouwd als een exceptionele vergoeding. Dit betekent dat ze niet op dezelfde manier wordt belast als gewoon loon. Het inhoudingspercentage wordt bepaald op basis van het bedrag van de normale brutojaarbezoldiging en kan oplopen tot 53,50%.

Op de wervingspremie wordt ook een socialezekerheidsbijdrage van 13,07% geheven.

Voorbeeld

Peter ontvangt een wervingspremie van 2.000 euro, een bruto bedrag.

  • Na aftrek van 13,07% socialezekerheidsbijdragen verkrijgen we een belastbaar bedrag van 1.738,60 euro.
  • Van dit bedrag moet nog de bedrijfsvoorheffing worden afgetrokken. Als Peter een hoog inkomen heeft, zal zijn werkgever 53,50% bedrijfsvoorheffing moeten inhouden op dit bedrag, d.w.z. 930,15 euro.
  • Van de 2.000 euro die aanvankelijk door zijn werkgever werd toegekend, zal Peter dus slechts een netto premie van 808,45 euro ontvangen.

Diverse inkomsten als uitzondering

In het kader van aanvragen van voorafgaande beslissingen (rulings) bestempelde de belastingadministratie een wervingspremie als een toevallig voordeel. In de betrokken bedrijven kwamen niet alleen het personeel, maar ook derden in aanmerking voor de premie. De fiscus was bijgevolg van mening dat deze premie als diverse inkomsten moest worden belast.

Indien kan worden aangetoond dat de wervingspremie haar oorzaak buiten de arbeidsrelatie vindt, bijvoorbeeld omdat ze ook openstaat voor personen buiten de onderneming, zou de fiscus kunnen oordelen dat ze niet belastbaar is als beroepsinkomsten.

Bij wijze van uitzondering kan de premie worden beschouwd als diverse inkomsten en belast tegen het voordelige tarief van 33%, als kan worden aangetoond dat ze haar oorzaak buiten de arbeidsrelatie vindt.

Dit betekent niet dat de premie vrijgesteld is van belasting, maar ze zal worden bestempeld als diverse inkomsten en belast tegen het gunstiger tarief van 33%. Denk er in dat geval aan om een ruling te vragen.

Tegen welke voorwaarden?

Om als diverse inkomsten te worden aangemerkt, moet de wervingspremie aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Ze moet zowel openstaan voor werknemers van het bedrijf als voor derden
  • Mensen van buiten het bedrijf moeten worden geïnformeerd over de mogelijkheid om deze premie verkrijgen
  • De toekenningsprocedures en -voorwaarden moeten identiek zijn voor werknemers en derden
  • Dezelfde persoon mag de premie niet meer dan twee keer ontvangen in een periode van twaalf opeenvolgende maanden

Wat betekent dit voor de RSZ?

Fiscale rulings zijn niet tegenstelbaar aan de RSZ. Als de belastingadministratie de wervingspremie beschouwt als diverse inkomsten, is de premie daarom niet vrijgesteld socialezekerheidsbijdragen.

Uit voorzorg is het dus beter om sociale bijdragen in te houden op deze premie.

Wat doet Securex voor jou?

Als je zeker wil zijn dat je wervingspremie belast wordt als diverse inkomsten, denk er dan aan om een ruling aan te vragen. Aarzel niet om onze specialisten te contacteren via consultinglegal@securex.be. Zij kunnen je helpen bij het doorlopen van de procedure.

Als je nog vragen hebt over de wervingspremie, contacteer dan je Legal Advisor via myHR@securex.be.