Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Oprichting van een interne dienst voor preventie en bescherming en aansluiting bij een externe dienst voor preventie en bescherming

In de loop der jaren is een specifieke reglementering over het welzijn op het werk ontstaan. Twee gespecialiseerde diensten laten toe om deze problematiek in uw onderneming op te volgen, met name de interne en de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk.

Laatst bijgewerkt op 27 juli 2023

De reglementering over het welzijn op het werk omvat de volgende domeinen:

  • De veiligheid op het werk
  • Het gezondheidstoezicht (arbeidsgeneeskunde)
  • De ergonomie
  • De bedrijfshygiëne
  • De psycho-sociale risico's

Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPB)

Elke werkgever moet een IDPB oprichten en minstens één preventieadviseur aanstellen.  Het opleidingsniveau dat deze adviseur moet hebben, is afhankelijk van de grootte van uw onderneming en de bedrijfsactiviteiten.  In ondernemingen met minder dan 20 werknemers mag de werkgever zelf de functie van preventieadviseur vervullen.

Deze dienst houdt zich bezig met het beheer van het welzijn van uw werknemers op hun werk.  Voor meer informatie over deze dienst en haar taken, kan u hier klikken.

Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPB)

De werkgever moet bovendien een beroep doen op een EDPB.  Deze verplichting geldt zelfs wanneer geen enkele werknemer volgens de voorschriften van de welzijnswetgeving geneeskundige onderzoeken moet ondergaan of ingeënt dient te worden.

Deze dienst staat uw IDPB bij in het beheer van het welzijn van uw werknemers en laat toe om alle wettelijke verplichtingen op dit vlak na te leven.  Voor meer informatie over deze dienst en haar taken, kan u hier klikken.

Sancties

De werkgever die zijn verplichtingen inzake de welzijnswetgeving niet naleeft, kan strafrechtelijke en administratieve sancties oplopen.  Voor een overzicht van deze sancties verwijzen we u naar het trefwoord “Gezondheid en veiligheid op het werk” in de rubriek "Sociale inspectie en sociaal strafrecht federaal" onder het thema "Sociale inspectie en sancties".

Wat doet Securex voor u?

Securex beschikt over een eigen externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Voor verdere vragen, kan je steeds contact nemen met onze experten via het mailadres health-safety@securex.be.

Alle artikelen over Checklist bij aanwerving