Inroepen van de overmacht
Behoudens bij medische overmacht voorziet de wet geen formaliteiten voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst wegens overmacht. Het is evenwel steeds aan te raden om de andere partij schriftelijk in kennis te stellen van de bestaande overmachtsituatie en het feit dat deze de beëindiging van de arbeidsovereenkomst tot gevolg heeft.
Hierdoor vermijdt u dat de andere partij een eenzijdige verbreking van de arbeidsovereenkomst zou inroepen om vervolgens een verbrekingsvergoeding te eisen.
Bewijzen
De partij die de overmacht inroept, moet eventueel kunnen bewijzen dat het om een overmachtsituatie gaat en dat de gevolgen ervan niet tijdelijk zijn. Dit zal in sommige gevallen vrij eenvoudig zijn: denk maar aan een brand die de volledige onderneming in de as legt of de weigering van de overheid om nog een Single Permit of arbeidskaart voor een buitenlandse werknemer uit te reiken.
In andere gevallen zal de bewijslast echter zwaarder zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een (kleine) brand in een gedeelte van de onderneming. Hier moet de werkgever kunnen aantonen dat de werknemers niet in een andere ruimte van de onderneming tewerkgesteld kunnen worden en dat het gebouw niet opgeknapt kan worden binnen een redelijke termijn.