Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Waarom een werkervaringsstage?

Om de tewerkstelling van werkzoekenden te bevorderen, heeft de Vlaamse regering sinds 1 januari 2017 een nieuwe manier van werkplekleren onder de vorm van een stage in het leven geroepen, namelijk de werkervaringsstage (WES).

Laatst bijgewerkt op 25 januari 2024

De werkervaringsstage vult als werkplekleerinstrument op die manier een leemte in, in het bestaande aanbod van werkplekleren dat door VDAB ingezet kan worden voor de activering en de competentieversterking van werkzoekenden.

De werkervaringsstage is bedoeld voor werkzoekenden voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt vooral te wijten is aan een gebrek aan (relevante) werkervaring en een gebrek aan generieke competenties (soft skills of arbeidsattitudes).

Na deze stage is de werkgever niet verplicht om de werkzoekende in dienst te nemen.

Gezien de doelgroep en de doelstelling van de werkervaringsstage is deze werkplekleervorm ook één van de belangrijkste om in te zetten in het kader van het traject Tijdelijke werkervaring (TWE). Hierbij kan ervaring worden opgedaan op de reële werkvloer zonder dat de werkgever verplicht is om nadien de werkzoekende in dienst te nemen.

Indien de WES deel uitmaakt van een traject tijdelijke werkervaring, zal een partnerorganisatie van de VDAB een aantal taken en beoordelingen op zich nemen. De VDAB komt dan wel nog tussen om de overeenkomst mee te ondertekenen en op die manier een geldige WES te sluiten.

Om de toegang tot het werkplekleren te vereenvoudigen, heeft de Vlaamse regering de regels over de werkervaringsstage op 1 januari 2023 aangepast. Op die manier kunnen werkzoekenden die relatief ver van de gewone arbeidsmarkt staan, makkelijker nieuwe competenties aanleren.

Deze regels zijn sinds 1 januari 2023 van toepassing op stages die vanaf die dag ingaan. Voor werkervaringsstages die al vóór die datum aanvingen, blijven de oude regels van toepassing.

Alle artikelen over Vlaamse werkervaringsstage (WES)