Mandaat
Bij een conventionele overgang van onderneming moeten er 2 hypothesen in acht genomen worden:
- Indien de autonomie van de onderneming of het gedeelte van de onderneming op wiens niveau de vakbondsafvaardiging opgericht werd, behouden blijft[1], oefenen de vakbondsafgevaardigden hun mandaat verder uit tot de conventionele duur ervan verstreken is
- Indien de autonomie van de onderneming of het gedeelte van de onderneming op wiens niveau de vakbondsafvaardiging opgericht werd, niet behouden blijft, zal de vakbondsafvaardiging uiterlijk 6 maanden na de overgang opnieuw samengesteld worden. De vakbondsafgevaardigden blijven dan hun mandaat verder uitoefenen tot het ogenblik van deze wedersamenstelling[2]
Ontslagbescherming
In geval van conventionele overgang van onderneming blijft de ontslagbescherming voor de vakbondsafgevaardigden van de overgedragen onderneming bestaan tot wanneer een nieuwe afvaardiging samengesteld wordt of, indien de afgevaardigden niet opnieuw aangeduid of verkozen worden, tot het verstrijken van de conventionele duur van hun aanvankelijk mandaat.
[1] Om te bepalen of de autonomie van de onderneming behouden blijft, moet men nagaan of ze al dan niet haar aard van technische bedrijfseenheid behouden heeft in de zin van de wetgeving betreffende de ondernemingsraden.
[2] Deze regeling moet te goeder trouw toegepast worden. Indien de wedersamenstelling niet binnen de zes maanden heeft kunnen plaatsvinden door de houding van de werkgever, dan blijven de syndicale afgevaardigden verder hun mandaat uitoefenen. Is de wedersamenstelling daarentegen niet gebeurd als gevolg van de houding van de werknemersorganisaties, dan verliezen de syndicale afgevaardigden zes maanden na de overgang hun mandaat.