Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Welke sancties kunnen opgelegd worden?

Hieronder worden de sancties toegelicht.

Laatst bijgewerkt op 26 januari 2024

Algemene sancties

De sancties zijn:

  • Hetzij een administratieve geldboete
  • Hetzij een strafrechtelijke geldboete en/of een gevangenisstraf

De werkgever kan ofwel een administratieve sanctie ofwel een strafrechtelijke sanctie krijgen.  Een combinatie van beide is niet mogelijk.  Voor meer informatie over wanneer welke sanctie wordt toegepast, verwijzen we u naar de fiche “Sociaal strafrecht - 2. De procedureregels” onder de vraag “Hoe verloopt de procedure nadat een proces-verbaal werd opgemaakt?

Bijzondere sancties

Exploitaitie- of beroepsverbod of bedrijfsluiting

Meer informatie over deze sancties vindt u onder de volgende vraag.

Bijzondere verbeurdverklaring

De bijzondere verbeurdverklaring wordt opgelegd door een rechter en heeft als gevolg dat het eigendomsrecht over bepaalde zaken die verband houden met het misdrijf aan de veroordeelde wordt ontnomen.

In bepaalde gevallen kan de bijzondere verbeurdverklaring eveneens worden toegepast op de roerende goederen en op de onroerende goederen door incorporatie of door bestemming, die het voorwerp hebben uitgemaakt van een inbreuk of die gediend hebben tot of bestemd waren voor het plegen van deze inbreuk, zelfs wanneer deze goederen niet behoren tot de eigendom van de overtreder.

Terugvordering van onrechtmatig ontvangen bedragen

De vergoedingen, subsidies of betalingen die de werkgever ten onrechte ontvangen heeft, worden ambtshalve teruggevorderd.

Uitsluiting van het recht op subsidies

Personen die onrechtmatig subsidies verkregen of behouden hebben, kunnen gedurende een bepaalde periode uitgesloten worden van het voordeel van de subsidie.

Alle artikelen over Sancties