Principe
Wanneer een feestdag met een zondag of een gewoonlijke inactiviteitsdag in de onderneming samenvalt, wordt die door een gewone activiteitsdag vervangen.
De vastgelegde vervangingsdagen krijgen het karakter van een feestdag, met als gevolg dat alle op de feestdagen van toepassing zijnde bepalingen ook voor de vervangingsdagen gelden.
Vaststellen van de vervangingsdagen
De vervangingsdag wordt in deze volgorde bepaald:
- Door het paritair comité waar de werkgever van afhangt. De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg moet hiervan op de hoogte worden gebracht uiterlijk op 1 oktober van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin de te vervangen feestdag valt[1]
- Bij ontstentenis, door de ondernemingsraad
- Bij ontstentenis, door de werkgever en de vakbondsafvaardiging
- Bij ontstentenis, door de werkgever en het geheel van de werknemers
- Bij ontstentenis van een collectief akkoord, middels een individueel akkoord tussen werkgever en werknemer[2]. Ook in dat geval moet de werkgever de aldus overeengekomen vervangingsdagen voor 15 december aanplakken (zie hieronder).
Formaliteiten
De werkgevers zijn verplicht vóór 15 december van elk jaar in de lokalen van hun onderneming een ondertekend en gedagtekend bericht, die de vervangingsdagen vermeldt, te afficheren. Een kopie van dit bericht wordt samen met het arbeidsreglement overgemaakt aan het Toezicht op de Sociale Wetten.
U vindt een modelbericht voor de feestdagen van 2022 in de downloadsectie van deze pagina.
Sanctie
Indien de vervangingsdag op geen van de voormelde verschillende niveaus bepaald wordt of de procedure niet nageleefd werd, wordt de feestdag vervangen door de eerste gewone activiteitsdag die in de onderneming op die feestdag volgt.
[1] De cao zal alleen in werking treden van zodra die algemeen verbindend wordt verklaard door een koninklijk besluit.
[2] Wanneer in de onderneming is bepaald dat elke werknemer vrij mag kiezen wanneer hij de vervangingsdagen opneemt, geldt dit ook als een individueel akkoord tussen werkgever en werknemer.