Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Op welk loon kan de werknemer aanspraak maken in geval van Vlaams opleidingsverlof?

Tijdens zijn afwezigheid behoudt de werknemer het recht op betaling van zijn loon op de gewone vervaldag.

Laatst bijgewerkt op 4 september 2024

Principe

Tijdens zijn afwezigheid behoudt de werknemer het recht op betaling van zijn loon op de gewone vervaldag. Deze bezoldiging is evenwel beperkt.

Voor het schooljaar 2024- 2025 bedraagt dit loonplafond 3.641 € bruto per maand [1].

Het opleggen van een loonplafond betekent niet dat de werkgever voor het Vlaams opleidingsverlof geen bedrag hoger dan het plafond, bijvoorbeeld het gewone loon, kan betalen.

Het loonbegrip

Het normale weekloon verkrijgt men door het normale maandloon te vermenigvuldigen met 12 en het aldus verkregen resultaat door 52 te delen.

Het normale uurloon verkrijgt men door het normale weekloon te delen door het aantal uren voorzien in het wekelijks arbeidsstelsel van de werknemer.

Het normale dagloon verkrijgt men door het normale uurloon te vermenigvuldigen met het aantal arbeidsuren dat die dag gepresteerd had moeten worden.

Voor de deeltijdse werknemers wordt het uurloon berekend door het deeltijdse bruto maandloon te vermenigvuldigen met 12 (maanden)/ 52 (weken) en door het aldus bekomen resultaat te delen door de wekelijkse arbeidsduur van de deeltijdse werknemer.

Recht op maaltijdcheques

De werknemer heeft onder bepaalde voorwaarden recht op maaltijdcheques voor de dagen waarop hij Vlaams opleidingsverlof neemt. 

[1] Goedgekeurd wetsontwerp van 8 september 2023 houdende diverse arbeidsbepalingen (Doc 55K3540). - jaarlijkse indexering op 1 september

Alle artikelen over Vlaams opleidingsverlof