Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Aan welke voorwaarden moet de werknemer voldoen?

Om voor een aanmoedigingspremie in aanmerking te komen, dient de werknemer voltijds of halftijds tijdskrediet op te nemen en hiervoor een uitkering te ontvangen.

Laatst bijgewerkt op 3 juli 2023

Soorten tijdskrediet

Om voor een aanmoedigingspremie in aanmerking te komen, dient de werknemer voltijds of halftijds tijdskrediet op te nemen en hiervoor een uitkering te ontvangen. Voor de werknemers die hun loopbaan met een vijfde verminderen of voor werknemers die een tijdskrediet voor werknemers ouder dan 55 jaar opnemen, zijn de aanmoedigingspremies reeds geïntegreerd in de uitkeringen van de RVA. Deze werknemers hebben dus recht op een verhoogde uitkering in plaats van op een bijkomende premie.

De thematische verloven (ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand en het palliatief verlof) worden met tijdskrediet gelijkgesteld. De werknemer die een thematisch verlof opneemt, kan er echter wel voor kiezen om zijn arbeidsprestaties met een vijfde te verminderen en toch van een aanmoedigingspremie te genieten.

Reden van het tijdskrediet

De werknemer dient het tijdskrediet op te nemen om:

  • Een opleiding te volgen (opleidingskrediet)
  • Voor een kind of een hulpbehoevend familielid te zorgen (zorgkrediet)

en hiervoor een uitkering te ontvangen. Er is eveneens een aanmoedigingspremie voorzien als steun voor werknemers van een onderneming in herstructurering of in moeilijkheden, die als gevolg hiervan noodgedwongen hun arbeidsprestaties verminderen.

Soort van onderneming

Om voor een aanmoedigingspremie in aanmerking te komen, moet de werknemer tewerkgesteld zijn in een onderneming:

  • Die in het Vlaamse Gewest gelegen is
  • Die gebonden is door een sectorakkoord, een bedrijfsakkoord of een toetredingsakte waarin het opleidingskrediet, het zorgkrediet of de arbeidsduurvermindering voor de onderneming in herstructurering of in moeilijkheden mogelijk gemaakt wordt. Dit akkoord of deze akte moet neergelegd en geregistreerd zijn bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, Administratie van de collectieve arbeidsbetrekkingen

In bepaalde gevallen kunnen werknemers van een onderneming die niet aan deze laatste voorwaarde voldoet, toch aanspraak maken op een aanmoedigingspremie in het kader van de suppletieve regeling van de aanmoedigingspremies.

Alle artikelen over Vlaamse aanmoedigingspremie privésector