Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Mag de werkgever de arbeidsgeschiktheid van de werknemer controleren vóór de werkhervatting?

De controlegeneesheer heeft als opdracht te controleren of de werknemer werkelijk arbeidsongeschikt is.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Onderzoek door de controlearts?

Aangezien niet is vereist dat de werknemer zijn geschiktheid om het werk te hervatten, moet bewijzen, mag de werkgever geen beroep doen op de controlegeneesheer om de werkhervatting van een werknemer die beweert opnieuw arbeidsgeschikt te zijn, uit te stellen.

Onderzoek door de arbeidsgeneesheer

Een werknemer die arbeidsongeschikt is, kan zelf het initiatief nemen om een onderzoek voorafgaand aan de werkhervatting te vragen, met het oog op een eventuele aanpassing van zijn werkpost [1]. De werkgever is verplicht de werknemers over hun recht op dit onderzoek te informeren.

De werknemer die een onderzoek voorafgaand aan de werkhervatting wenst, richt zijn aanvraag rechtstreeks tot de arbeidsgeneesheer [2]. Van zodra de arbeidsgeneesheer de aanvraag van de werknemer ontvangt, verwittigt hij de werkgever hiervan, tenzij de werknemer hier niet akkoord mee gaat.

Het onderzoek voorafgaand aan de werkhervatting moet plaatsvinden binnen een termijn van tien werkdagen volgend op de dag van de ontvangst van de aanvraag. Omwille van de aard van dit onderzoek mag dit uiteraard plaatsvinden buiten de werkuren. Tijdens dit onderzoek zal de arbeidsgeneesheer nagaan of een aanpassing van de arbeidspost of van de arbeidsomstandigheden de belasting verbonden aan de functie van de werknemer kan verminderen en zal hij zijn voorstellen hieromtrent aan de werkgever kenbaar maken. De verplaatsingskosten van de werknemer voor dit onderzoek voorafgaand aan de werkhervatting vallen ten laste van de werkgever.

Opmerking: indien een werknemer die onderworpen is aan het gezondheidstoezicht (zie de 3 categorieën vermeld onder de vraag "Mag de werkgever de arbeidsgeschiktheid van de werknemer controleren op het tijdstip van werkhervatting?") een onderzoek voorafgaand aan de werkhervatting heeft ondergaan, stelt hem dat niet vrij van het onderzoek bij werkhervatting. Het facultatieve onderzoek voorafgaand aan de werkhervatting heeft immers tot doel dat de arbeidsgeneesheer met de werknemer over diens gezondheidstoestand praat en de mogelijkheden van aanpassing van de werkpost in overweging neemt. Op het verplichte onderzoek bij werkhervatting spreekt de arts zich uit over de geschiktheid van de werknemer.

[1] Artikel I.4-36 van de Codex Welzijn op het Werk.

[2] Mits toestemming van de werknemer kan de arbeidsgeneesheer overleg plegen met de behandelende geneesheer en/of de adviserend geneesheer.

Alle artikelen over Geschillen over medische toestand en werkhervatting