In geld toegekend voordeel
Voor de voordelen van alle aard die in geld toegekend worden, is het de uitgedrukte (nominale) waarde die het bedrag van het belastbaar voordeel bepaalt.
Voorbeelden
Indien de werkgever een privéfactuur van de werknemer betaalt, is het voordeel gelijk aan de waarde die op de factuur (incl. btw) vermeld staat, de huur die aan de verkrijger van de privéwoning terugbetaald wordt door de werkgever, het bedrag van de huur, enz.
Anders dan in geld toegekend voordeel
Voor de voordelen die niet in geld verkregen worden [1], gebiedt de wet om het bedrag/de belastbare grondslag van het voordeel te bepalen in functie van de werkelijke waarde die het voor zijn verkrijger heeft [2].
Werkelijke waarde van het voordeel in hoofde van de verkrijger
Dit begrip wordt niet nader omschreven door de wet.
Volgens de administratie kan het probleem doorgaans opgelost worden door de volgende vraag te beantwoorden: "wat is het bedrag dat de verkrijger in normale omstandigheden zou moeten besteden om een dergelijk voordeel te verkrijgen [3]?".
Hoeveel dat voordeel aan de werkgever kost (kostprijs, verwervingskost, winstderving, …), speelt geen rol of is van ondergeschikt belang om het bedrag van het voordeel voor de werknemer te bepalen [4]. Ingeval het bedrag van het door de werkgever geraamde voordeel (vermeld op de individuele fiscale fiches) zou afwijken van het door de verkrijger geraamde bedrag op basis van het criterium van de werkelijke waarde, is de verkrijger niet gebonden door de raming van de werkgever.
Volledigheidshalve aanvaarden sommige gerechten om een ander - subjectiever - criterium toe te passen om het voordeel te ramen. Het gaat om de waardeschaal die de belastingplichtige aan het voordeel verleent.
[1] Hoewel het niet in geld toegekend wordt, moet het voordeel steeds in geld gewaardeerd kunnen worden.
[2] Art. 36, lid 1 van het WIB 92.
[3] Com. IB. nr. 36/9.
[4] Com. IB. nr. 36/10.