Behoudens uitzondering, mag de gepensioneerde het inkomen uit een beroepsactiviteit tot een bepaalde loongrens cumuleren met zijn pensioen.
U kan de loongrenzen voor 2024 terugvinden op de site van Federale Pensioendienst.
Opmerking: als er zich in de loop van het jaar veranderingen voordoen waardoor er verschillende bedragen van toepassing zouden kunnen zijn (bijvoorbeeld als de begunstigde van een overlevingspensioen zijn rustpensioen opneemt), dan wordt het hoogste bedrag in aanmerking genomen vanaf 1 januari van dat jaar en voor het hele jaar. Het jaar van de 65ste verjaardag is een bijzonder jaar, omdat er, volgens de nieuwe bepalingen van toepassing sinds 1 januari 2015, geen inkomensgrenzen meer gelden vanaf 1 januari van het jaar waarin de gepensioneerde 65 jaar wordt.
Jaargrens
De opgelegde grens is een jaargrens (kalenderjaar).
Wanneer het pensioen voor een volledig kalenderjaar toegekend wordt, mag de gepensioneerde die slechts tijdens een gedeelte van het jaar een beroepsactiviteit uitoefent, een bedrag verdienen dat met dat jaarbedrag overeenstemt. De werknemer die bijvoorbeeld sedert 3 jaar gepensioneerd is, mag als gepensioneerde gedurende 2 maanden van het jaar werken op voorwaarde dat hij het jaarbedrag niet overschrijdt.
Wanneer het pensioen daarentegen niet voor een volledig jaar toegekend is, wat meestal het geval is in het jaar waarin het pensioen aanvangt, moet het jaarbedrag worden geproratiseerd. De werknemer die bijvoorbeeld op 1 juli van een bepaald jaar op pensioen gaat, mag, in het kader van de toegelaten beroepsactiviteit die in de loop van dat jaar wordt uitgeoefend, 6/12 verdienen van het jaarbedrag dat voor dat jaar vastgelegd is.
Toe te passen grens als de wettelijke pensioenleeftijd in de loop van het jaar wordt bereikt
Indien de wettelijke rustpensioenleeftijd (65 jaar) in de loop van het jaar wordt bereikt, zijn de loongrenzen niet meer van toepassing vanaf het begin van dat jaar.