Volgens de Welzijnswet (art. 2) is een uitzendkracht gelijkgesteld aan een vaste werknemer van de gebruiker omdat die gebruiker het gezag uitoefent over de uitzendkracht. Dit betekent dat de gebruiker ook moet toezien op de naleving van de welzijnswetgeving voor zijn uitzendkrachten.
Art. 19 van de Wet op uitzendarbeid van 24/07/1987 vermeldt ook dat de gebruiker verantwoordelijk is voor de veiligheid en het welzijn van de uitzendkracht die bij hem aan de slag is.
Maar dat betekent niet dat de gebruiker de enige partij met verplichtingen is. Ook het uitzendbureau en de uitzendkracht hebben elk hun taken en verantwoordelijkheden.
Verplichtingen van het uitzendkantoor
Het uitzendkantoor is verantwoordelijk voor :
- De organisatie van de gezondheidsbeoordeling: rr wordt nagegaan of de uitzendkracht reeds geschikt werd verklaard voor de werkpost en of de geschiktheid nog geldig is.
Indien een gezondheidsbeoordeling nodig is, wordt de uitzendkracht door de arbeidsarts van het uitzendkantoor onderzocht. In afwijking hiervan, mag de gebruiker er voor kiezen om de gezondheidsbeoordeling door zijn eigen arbeidsarts te laten uitvoeren.
Opgelet: indien de uitzendkracht een spontane raadpleging wenst, wordt deze altijd door de arbeidsarts van de gebruiker uitgevoerd.
- Het informeren van de uitzendkracht over de inhoud van het werkpostfiche
- Het afsluiten van een arbeidsongevallenverzekering : het uitzendkantoor sluit deze verzekering voor de uitzendkrachten af.
Verplichtingen van de gebruiker
Gedurende de periode waarin de uitzendkracht bij de gebruiker werkt, wordt de gebruiker als verantwoordelijke beschouwd voor de naleving van de bepalingen inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.
Hij ziet er dus op toe dat het werk wordt uitgevoerd in de beste omstandigheden, opdat de uitzendkracht hetzelfde niveau van bescherming geniet als de andere werknemers van de onderneming. De interne dienst en de arbeidsarts zijn verwittigd dat een uitzendkracht tewerkgesteld wordt.
De gebruiker moet instaan voor:
- De opmaak van de werkpostfiche,
- De controle van de bijzondere beroepskwalificaties van de uitzendkracht
- Het beschikbaar stellen van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en de werkkledij. Is er echter een andere afspraak tussen uitzendkantoor en gebruiker, dan nog blijft de gebruiker verantwoordelijk voor de geschiktheid en het gebruik door de uitzendkracht van deze PBMs.
- Nagaan of de uitzendkracht die onder gezondheidstoezicht staat, als geschikt is erkend
- Het onthaal van de uitzendkracht in het bedrijf: het gaat o.a. over:
- De uitzendkracht informeren over risico's verbonden aan de werkpost, de interne dienst, de organisatie van eerste hulp, toegang naar refter, douches,…
- Specifieke instructies geven met betrekking tot de werkpost
- Een voldoende en aangepaste opleiding voorzien
- Aanwijzen van een peter/meter
Verbodsbepalingen
Volgende werkzaamheden zijn verboden :
- Werkzaamheden met asbest: sloop en verwijdering
- Fumigatiewerkzaamheden (begassingen)
Het is ook verboden een uitzendkracht tewerk te stellen
- Aan een werkpost of in een functie waarvoor geen werkpostfiche werd opgesteld en waarover de uitzendkracht niet geïnformeerd werd, hoewel dit nodig was;
- Aan een andere werkpost of in een andere functie indien deze andere risico's inhoudt dan deze die vermeld zijn op de werkpostfiche