Wat u kiest, hangt af van uw voorkeuren, uw onderneming en uw budget. En elke optie heeft zijn voor- en nadelen.
1. U werkt thuis
Veel zelfstandigen starten hun ondernemersverhaal gewoon thuis – in de woonkamer of in een apart bureau. Dat hangt vooral af van hoeveel ruimte u heeft. En of u woont in een gebied waar commerciële uitbatingen toegestaan zijn.
De voordelen van thuiswerken zijn duidelijk:
- u betaalt geen huur,
- u breng een deel van de kosten in (elektriciteit, verwarming, …)
- u staat niet in de file.
Toch heeft thuiswerken ook nadelen:
- u vindt moeilijker de grens tussen werk en privé.
- u mist sociaal contact.
- u moet een vergaderzaal huren als u klanten liever niet thuis ontvangt.
Om uw woonhuis te beschermen tegen professionele schuldeisers, kunt u bij de notaris een verklaring “onbeslagbaarheid gezinswoning” opmaken. Werkt u als eenmanszaak of bedrijfsleider van een VOF of CommV, overweeg dit dan zeker.
2. U huurt een kantoor of gebouw
Wilt of kunt u niet thuis werken? Dan is een kantoor of gebouw huren interessant.
Komen klanten rechtstreeks bij u kopen in het gebouw? Hou dan rekening met de handelshuurwet. Die legt immers een minimale duurtijd van negen jaar op, en nog andere voorwaarden rond opzegging en hernieuwing. Daarvan kunt en mag u niet afwijken.
Bent u daarentegen groothandelaar, een pure administratieve dienstverlener of heeft u geen klantencontact in het gebouw? Dan heeft u meer speelruimte om een huurovereenkomst naar wens op te stellen met de verhuurder
TIP - In elk geval is een huurcontract afsluiten een serieuze beslissing. Een goed opgesteld contract kan discussies en schrijnende situaties voorkomen. Laten nalezen door een ervaren professional is daarom nooit een slecht idee. |
Wat zijn de voordelen van een gehuurd kantoor of gebouw?
- Het geeft u de mogelijkheid om snel en eenvoudig te verhuizen wanneer u meer of minder ruimte nodig heeft.
- U bent niet verantwoordelijk voor schade aan het pand die u zelf niet toebracht. U staat dus niet voor onverwachte kosten.
En de nadelen?
- De verhuurder bepaalt wat u wel en niet mag. Ingrijpende veranderingen – zoals een extra binnenmuur of raam – mag u niet op eigen houtje installeren.
- U betaalt wel maandelijks huur, maar het pand wordt nooit van u.
3. U onderneemt vanuit een co-working space
Werkt u beter als u andere hersenen hoort zoemen rondom u? Dan is een co-working space de oplossing. Daar deelt u niet alleen een ruimte met andere freelancers, maar ook uw kennis en expertise. U krijgt de kans om met al die creatieve talenten samen te werken, om feedback te geven en te krijgen, om vragen te stellen en te beantwoorden, om te brainstormen, …
Zo bouwt u snel een professioneel netwerk uit en leert u continu bij. Bovendien ontsnapt u aan de eenzaamheid van uw eigen (thuis)kantoor.