Login
Service Contact Lex4You
Login

Hoe we via peer-to-peerplatformen onze passie kunnen verzilveren

Heb je via Flavr al een versbereide maaltijd van een hobbykok besteld? Via Uber een taxirit geboekt? Of via Pawshake iemand gevonden die met je hond wil gaan wandelen? Dan heb je een van de opkomende platformen in de peer-to-peereconomie gebruikt, ook wel de deeleconomie genoemd.

Laatst bijgewerkt op 27 juli 2016 door Michiel Crommelinck

Bovenstaande platformen laten mensen zoals jij en ik toe om een taak uit te voeren voor iemand anders op het platform, en zo een centje bij te verdienen. Peer-to-peerplatformen zijn dan ook booming business.

Internationale trend

Internationaal trekken Uber en Airbnb wellicht de meeste aandacht, en samen verstoren ze de taxi- en hotelindustrie. Maar ken je ook Instacart? Het principe van Instacart is simpel: je maakt je boodschappenlijstje aan en vraagt aan de gebruikers op het platform: ‘Wie gaat dit voor mij halen?’. Zo connecteert het platform mensen met meer geld dan tijd, met mensen die tijd over hebben en gerust wat willen bijverdienen. De waarde van Instacart wordt intussen op 2 miljard dollar geschat.

Made in Belgium

Ook in België vinden we enkele beloftevolle start-ups in de peer-to-peereconomie. Naast de reeds vermelde Flavr (hobbykoks) en Pawshake (dierenoppas), zien we ook platformen ontstaan zoals:

  • Listminut, waar je hulp voor thuis kunt vinden, van computertips tot werkjes in de tuin.
  • MenuNextDoor, de Brusselse tegenhanger van Flavr.
  • Deliveroo die restaurants toelaat om hun maaltijden thuis te laten leveren, en daarvoor een beroep doen op mensen die als fietskoerier willen werken.

Het mooie van deze platformen is dat ze iedereen toelaten om ondernemend te zijn. Omdat het vaak taken zijn waar we echt graag mee bezig zijn, laten ze ons met andere woorden toe om onze passie een stukje te verzilveren, of dat nu gaat over koken, computers, dieren of fietsen.

Het statuut van de peer-to-peerhobbykok

Onlangs zat ik op een evenement voor ondernemers bij de Gentse incubator Aerey. Samen met enkele collega’s hoorde ik de pitchpresentatie van Flavr. Ik vond Flavr een super idee voor een hobbykok als mezelf. M’n collega’s, met meer kennis over de verplichtingen voor zelfstandigen, stelden zich echter onmiddellijk de vraag: ‘Wat is het statuut dan van die hobbykoks?’.

Een terechte vraag, zo blijkt, want die hobbykoks moeten eigenlijk allemaal zelfstandig worden, meestal in bijberoep, vooraleer ze regelmatig maaltijden kunnen verkopen via Flavr. Ook horen ze aan de nodige sociale en fiscale verplichtingen van een zelfstandige te voldoen, want die verplichtingen zijn soms niet min.

Wetgeving in evolutie

De kans is reëel dat die verplichtingen positief zullen evolueren, want de Belgische peer-to-peerplatformen hebben zich verenigd en lobbyen samen voor een toegankelijker fiscaal kader. Ze hebben intussen gehoor gevonden bij minister Alexander De Croo, die recent bij de senaat een wetsvoorstel indiende. Dat voorstel pleit voor fiscale en administratieve vereenvoudiging in de peer-to-peereconomie, met de nodige aandacht voor eerlijke concurrentie.

In tussentijd kijken al die fietskoeriers, dierenoppassers, hobbykoks en klussers dus toch best even uit of zij wel aan de nodige verplichtingen moeten voldoen. Al is het maar dat ze op beide oren kunnen slapen.

Bron: Mark Magazine

Michiel Crommelinck
Previous Innovation Partner

Michiel was Innovation Partner bij Securex. Vanuit die rol stimuleerde en begeleidde hij innovatie bij Securex-medewerkers. Voordat Michiel bij Securex aan de slag ging, behaalde hij een doctoraat in de bedrijfspsychologie aan de Universiteit Gent, met focus op de rol van feedback in creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Michiel houdt ervan om ook zelf ondernemend te zijn.