Hervorming vennootschapsrecht
Eenmanszaak of vennootschap? Het is één van de eerste knopen die startende ondernemers moeten doorhakken. Wie voor een vennootschap kiest, heeft daarbij nog eens de keuze uit de VOF, GCV, BVBA, NV en dertien andere vormen. De hervorming wordt verwacht vanaf 1 mei 2019. Hiermee daalt het aantal vennootschapsvormen naar 6 basisvormen.
Bovendien zijn er nog tal van andere nieuwigheden in het toekomstige wetboek. Zo zal er een plafond komen op de aansprakelijkheid van bestuurders bij fouten. Om helemaal mee te zijn met de hervorming raden we u aan om onze blog over hervorming vennootschapsrecht te lezen.
UBO-register
Hoort u het donderen in Keulen? Nochtans is het UBO-register niet nieuw. Het Ultimate Beneficial Owner of register of kortgezegd het UBO-register is in werking getreden op 18 oktober 2018. In het kader van de Europese anti-witwaspraktijk wil de overheid de uiteindelijke begunstigden van een vennootschap kennen. Na bepaling van de uiteindelijke begunstigden, worden de gegevens van deze persoon opgenomen in het UBO-register. Een eerste melding in het UBO-register moet ten laatste 31 maart 2019 gebeuren. Aangezien u ook bewijsstukken moet bijvoegen start u best niet te laat met het verzamelen van deze stukken.
Vlaanderen: afschaffing beroepskennis bouwsector
Vanaf 1 januari 2019 dienen alle ondernemers met een maatschappelijke zetel in het Vlaamse Gewest geen beroepskennis voor de bouwsector te bewijzen. Zo komt er een einde aan de vestigingsreglementering die voor sommige ondernemers in Vlaanderen een obstakel was bij de opstart van zijn zaak.
Wallonië: afschaffing beroepskennis
De Waalse regering volgt het Vlaamse voorbeeld en schaft het bewijs van beroepskennis af voor 5 gereglementeerde beroepen:
- Slager-groothandelaar
- droogkuiser-verver
- masseur/masseuse
- Voetverzorg(st)er
- Tandtechnicus
Timing? Het besluit van de Waalse regering van 22 november 2018 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 17 december 2018 en treedt in werking op 1 januari 2019.
Opgelet: de bestaande regelgeving rond basiskennis bedrijfsbeheer blijft gelden. Voor het Brussels Hoofdstedelijk gewest verandert voorlopig niets.
Als zelfstandige werken na je 65ste? Binnenkort heb je ook recht op een ziekte-uitkering
Momenteel zijn er 2500 zelfstandigen actief na hun 65ste zonder een beroep te doen op hun pensioen. Wanneer deze zelfstandigen uitvallen wegens ziekte, zijn ze genoodzaakt om op pensioen te gaan. De reden hiervoor is dat men geen aanspraak kan maken op een ziekte-uitkering eens ze de pensioenleeftijd bereikt hebben. Vanaf 1 januari biedt men deze zelfstandigen meer bescherming door hen ook recht op een ziekte-uitkering te bieden. De zelfstandigen kunnen binnenkort, net zoals werknemers, rekenen op een ziekte-uitkering van 6 maanden.
Moederschapsuitkering voor zelfstandigen sneller uitbetaald
Het sociaal statuut van de zelfstandige kreeg de laatste jaren een hele reeks verbeteringen. Aan dat lijstje mag men vanaf 1 januari ook het sneller uitbetalen van moederschapsuitkeringen voor zelfstandigen toevoegen. Na het optrekken van de moederschapsrust van 8 weken naar 12 weken is ook deze maatregel een verbetering voor zelfstandige mama’s.
Sommige ziekenfondsen betalen de moederschapsuitkeringen pas uit na enkele maanden. Die periode wordt nu ingekort tot een maand. Het vervangingsinkomen zal nu per maand moederschapsrust uitbetaald worden.