Wanneer je graag veel vrijheid geniet en tegelijk een impact wil hebben binnen een onderneming, dan is de werkomgeving van een start-up misschien wel iets voor je. Wanneer je daarentegen geen doorzetter bent, dan is de ondernemingswereld misschien toch niets voor je.
Zoveel om rekening mee te houden, maar geen paniek! Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste voor- en nadelen.
Wat zijn de voordelen van werken in een start-up?
- Aanvankelijk heb je de mogelijkheid om met alle aspecten van bedrijfsvoering in contact te komen en verschillende domeinen te verkennen. Of dit nu rond marketing is, websiteontwikkeling, verkoop, financiën of de boekhouding. Nee, het is voor sommigen niet altijd gemakkelijk om alles tegelijk te moeten doen. Maar wie zei dat het eenvoudig zou zijn?
- In een start-up zijn er minder procedures en regels die je moet volgen. Beslissingen worden snel doorgevoerd en je krijgt onmiddellijk feedback op jouw prestaties. Bovendien zullen veranderingen in de organisatie veel sneller gaan.
- Zoals eerder gezegd zal jouw persoonlijke inbreng een directe impact hebben op het succes van een start-up. Je zal een meer voldaan gevoel hebben als iets lukt, omdat je meer verantwoordelijkheden zal hebben.
- Wanneer je gaat werken in een start-up die net is opgericht, kan je de progressie van de onderneming van dichtbij meemaken en ook de kans hebben om met haar mee te groeien en sneller mee vooruit te komen.
- De werkomgeving is vaak erg dynamisch. Het team is vaak erg jong en gemotiveerd. Je zal zich niet vervelen en niet de uren hoeven te tellen.
- Werken in een start-up maakt het bovendien mogelijk om jouw creativiteit verder te ontwikkelen, jouw vaardigheden om probleemoplossend te denken aan te scherpen en vooral niet bang te zijn om “outside the box” te denken.
- Tot slot is de sfeer in een start-up over het algemeen erg informeel en niet erg hiërarchisch, waardoor het voelt als een familie. Een voetbalwedstrijd bekijken terwijl je een biertje drinkt met jouw baas is niet uitzonderlijk.
Klinkt het ondernemerschap steeds aantrekkelijk voor je? Wacht nog even de nadelen af alvorens je besluit, om te zien of je nog steeds geïnteresseerd bent.
Wat zijn de nadelen van werken in een start-up?
- Je moet kunnen multitasken. Voor sommigen is dit geen probleem, maar voor anderen is het niet altijd gemakkelijk om verschillende dingen op hetzelfde moment te doen, terwijl je nog meer en steeds andere dingen wordt gevraagd.
- Je moet ook erg flexibel kunnen zijn en de prioriteiten kunnen verleggen wanneer dit nodig is.
- Je moet niet rekenen op standaarduren. De 9 tot 5 mentaliteit van bij veel grote bedrijven bestaat niet.
- De salarissen zijn over het algemeen ook niet zo aantrekkelijk als in een groot bedrijf en vooral niet in jonge start-ups.
- Het bouwen van een succesvol bedrijf is een lang proces, dat vaak gepaard gaat met ups en downs. De weg naar succes gaat vaak niet van een leien dakje. Het duurt enige tijd vooraleer jouw bijdrage binnen de onderneming zich concretiseert in mooie resultaten naar de buitenwereld toe.
- Je moet ervan houden om in een team te werken en ernaar streven om op één lijn zitten met jouw collega’s want je deelt met hen lief en leed. Let dus op het profiel van de mensen waarmee je wilt samenwerken. Spreek jouw frustraties uit vooraleer het escaleert.
- Door te werken in een start-up worden jouw zenuwen op de proef gesteld. Het is een intense persoonlijke ervaring en je gaat soms door een achtbaan van emoties.
- Tot slot is de werkzekerheid een stuk lager dan in een groot bedrijf, omdat succes niet altijd gegarandeerd is, ondanks de grote inspanningen van je en jouw collega’s.
Nu heb je een duidelijker beeld van wat je te wachten staat wanneer je besluit om in een start-up te werken. De laatste vraag die je jezelf moet stellen is of je liever werkt in een start-up waar je jezelf kan ontwikkelen maar minder salaris en termijnperspectief heeft, of liever in een bedrijf werkt waar je wordt geïntegreerd in de bestaande structuur met een beter gedefinieerde werktaak en met minder impact, maar met een hogere werkzekerheid.
Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk dat je altijd leert en jouw werk je een voldaan gevoel geeft. Vergeet niet dat de inspanningen en opofferingen die je maakt, altijd worden beloond.
Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Securex.