Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat je eerste werknemer in dienst nemen. Je hebt je vacature verspreid en de beste kandidaten geselecteerd. Rest er jou alleen nog die witte raaf te vinden ... Een formaliteit? Verre van voor iemand die geen HR-specialist of headhunter is. Daarom zetten we 5 aandachtspunten op een rijtje die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken.
#1 Stel je kandidaten op hun gemak
Jij bent de rekruteerder. Je zult het sollicitatiegesprek dus leiden. Laat je daarom van je hartelijkste kant zien. Op die manier zullen ook de kandidaten zich openstellen en eerlijk zijn met jou. Bied hen bijvoorbeeld een koffie aan bij hun aankomst. Begin het gesprek daarna door jezelf en jouw bedrijf voor te stellen en door dieper in te gaan op de functie waarvoor je iemand zoekt.
#2 Bereid een lijst met vragen voor
Om doeltreffend te zijn, moeten je sollicitatiegesprekken goed voorbereid worden. Stel een lijst op met 5 of 6 vragen die je jouw kandidaten absoluut wilt stellen. Zo ben je niet alleen zeker dat je niets vergeet, maar kun je de antwoorden van de verschillende kandidaten ook makkelijk vergelijken. Let wel, het is niet de bedoeling dat je strikvragen gaat stellen. Vraag naar hun afgelegde parcours, hun mislukkingen en succesverhalen of wat ze van hun nieuwe job verwachten. Aarzel bovendien niet om hen af en toe een informelere vraag te stellen. Uiteraard niet over hun gezinssituatie of hun gezondheid, want dat is verboden. Maar bijvoorbeeld wel over hun hobby’s.
#3 Stuur indien nodig het gesprek bij
Moedig uw gesprekspartners aan om zoveel vragen te stellen als ze willen, maar blijf gefocust. Sommige kandidaten zijn wel heel praatgraag of proberen het gesprek over een andere boeg te gooien. Aarzel dus niet om indien nodig het gesprek weer bij te sturen. Neem bijvoorbeeld de tijd om je verwachtingen te verduidelijken, maar ook om cruciale vragen aan te snijden, zoals de verloning of de werkuren.
#4 Maak de balans op voor je het gesprek beëindigt
Vat op het einde van het sollicitatiegesprek altijd kort samen wat er gezegd werd. Het is de beste manier om na te gaan of je alles goed heeft begrepen en of je niets bent vergeten. Twijfel je? Stel dan de vraag opnieuw of vraag je kandidaat om verduidelijking. Vertel jouw kandidaten uiteraard ook hoe het rekruteringsproces verder zal verlopen: volgt er nog een gesprek of een praktijktest? Wanneer mogen ze van jou een antwoord verwachten?
#5 Geef feedback
Laat je kandidaten iets weten, zelfs als ze je niet hebben kunnen overtuigen voor de functie in kwestie. Maak er een erezaak van om hen zo snel mogelijk na hun kandidatuur op de hoogte te brengen. De kandidaten die het niet haalden, kunnen deze informatie misschien benutten in hun verdere zoektocht naar een job. En wie weet tref je sommige onder hen wel opnieuw in de toekomst.