Wat zijn de voorwaarden om de erkenning te verkrijgen?
Om erkend te worden als werkgever van sekswerkers, moet je aan alle volgende cumulatieve voorwaarden voldoen:
- Een rechtspersoon zijn die de rechtsvorm heeft van ofwel een besloten vennootschap (met uitzondering van eenpersoonsvennootschappen), ofwel een coöperatieve vennootschap, ofwel een vzw
- Een maatschappelijke zetel of bedrijfszetel in België hebben
- De bestuurder(s) moet(en) duidelijk zijn geïdentificeerd
- De activiteiten mogen niet worden gedelegeerd aan onderaannemers
- De bestuurders mogen niet veroordeeld zijn op grond van een hele reeks van misdrijven
- De statuten moeten uitdrukkelijk vermelden dat alle rechten en vrijheden van de sekswerkers zullen worden nageleefd, met name de verderop vermelde rechten en vrijheden
- Alle toepasselijke wettelijke bepalingen die van kracht zijn in de werksfeer naleven
- De uitoefening van het werkgeversgezag en de verplichtingen ten aanzien van de personen die de sekswerkactiviteiten verrichten niet delegeren aan onderaannemers
- Er moet gedurende de hele prestatietijd van de sekswerkers een referentiepersoon aanwezig zijn
- Elke ruimte van de inrichting waar sekswerk verricht wordt, moet zijn uitgerust met een alarmknop. Als de sekswerker prestaties verricht buiten de lokalen van de inrichting moet hij over een mobiele alarmknop beschikken
- De toegang tot de lokalen waarborgen voor sociomedische organisaties en voor de professionele verenigingen van sekswerkers
Deze voorwaarden worden aangevuld met de volgende bijkomende erkenningsvoorwaarden die bij koninklijk besluit zijn vastgelegd:
- De sekswerker moet het sekswerk kunnen verrichten in een veilige en hygiënische omgeving, zowel in de inrichting als daarbuiten
- De sekswerker moet beschikken over een kamer om het sekswerk te verrichten. Onverminderd gunstiger bepalingen, is de grootte van de kamer aangepast aan het soort prestatie en bedraagt ze minstens 8m² wanneer twee personen tegelijk aanwezig zijn in de kamer, en 9m² wanneer drie personen tegelijk aanwezig zijn in de kamer, de sekswerker inbegrepen
- Er is voldoende schoon beddengoed en badlinnen ter beschikking van de sekswerkers. Dat beddengoed en linnen moet regelmatig worden gewassen
- De sekswerker beschikt over voldoende passende hulpmiddelen voor veilige seks (zoals condooms)
- De sekswerker heeft toegang tot een douche met warm en koud water, in de kamer of in een nabijgelegen lokaal
- De sekswerker beschikt over voldoende toiletartikelen, inclusief geschikte producten voor intieme hygiëne
- Je moet de volgende informatie permanent aanplakken in je vestiging, op een plaats die gemakkelijk toegankelijk en duidelijk zichtbaar is voor iedereen:
- De nummers van de hulpdiensten, waaronder de politiediensten
- Je contactgegevens en de vermelding dat je altijd verantwoordelijk bent voor wat er zich je vestiging voordoet
- De contactgegevens van de referentiepersoon
- De contactgegevens van de representatieve werknemersorganisaties
- De contactgegevens van de hulporganisaties voor sekswerkers, met inbegrip van de sociomedische organisaties en de professionele verenigingen
- Informatie over veilige seks en seksueel overdraagbare aandoeningen
- De rechten en vrijheden van de sekswerker, met name het recht om een seksuele partner te weigeren om specifieke seksuele handelingen te weigeren, om de seksuele activiteit stop te zetten of te onderbreken of om zelf voorwaarden op te leggen aan de handeling of om een daad van expositie te weigeren.
Daarnaast moet je ook beschikken over:
- Een procedure waarmee je kunt nagaan welke sekswerkers aanwezig zijn in je vestiging
- Een procedure om de permanente beschikbaarheid van de referentiepersoon te waarborgen
- Een procedure om te reageren op de alarmknop
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de sekswerkers de procedures, informatie en instructies over veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk goed hebben begrepen en daadwerkelijk kunnen toepassen.
Wat is de erkenningsprocedure?
Als je een erkenning als werkgever van sekswerkers wil verkrijgen, moet je de onderstaande stappen volgen.
Aangetekende brief aan de FOD
Om de erkenning te verkrijgen, moet je je aanvraag via aangetekende zending indienen bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.
Deze aanvraag moet een gedetailleerde nota met bewijsstukken omvatten waarmee je aantoont dat alle hierboven vermelde erkenningsvoorwaarden zijn nageleefd.
De aanvraag moet ook de naam en contactgegevens van een contactpersoon bevatten.
Als de aanvraag niet voldoet aan deze ontvankelijkheidsvoorwaarden en je je dossier niet vervolledigt binnen de 20 werkdagen nadat je daartoe werd uitgenodigd, wordt ze door de aangewezen ambtenaar van de FOD niet-ontvankelijk verklaard bij een schriftelijke en met redenen omklede beslissing.
Doorzending van het dossier aan de minister van Justitie
Als je aanvraag ontvankelijk is, controleert de FOD of de erkenningsvoorwaarden zijn nageleefd. Zo ja, dan wordt het dossier binnen de 30 werkdagen bezorgd aan de minister van Justitie. De minister van Justitie controleert of je geen in de wet bepaalde veroordelingen hebt opgelopen.
Daarnaast raadplegen de ministers van Justitie en Arbeid de Procureur des Konings en het Arbeidsauditoraat die bevoegd zijn voor de plaats waar zich een vestigingseenheid bevindt waarvoor de erkenningsaanvraag is ingediend.
Binnen een maand na ontvangst van de gevraagde adviezen stuurt de minister van Justitie zijn advies naar de minister van Werk.
Publicatie van een ministerieel erkenningsbesluit in het Belgisch Staatsblad
Bij een gunstige beslissing wordt een ministerieel erkenningsbesluit gezamenlijk ondertekend door de minister van Werk en de minister van Justitie. Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en bevat het erkenningsnummer van de erkende werkgever.
Je erkenning gaat in op de dag van publicatie van het ministerieel besluit in het Belgisch Staatsblad.
Bij een ongunstige beslissing stelt de FOD een brief op die wordt ondertekend door de minister van Justitie en de minister van Werk waarin ze hun weigeringsbeslissing motiveren. Die brief wordt ter kennis gebracht van de werkgever.
Inspectie binnen de zes maanden na de erkenning
Als werkgever mag je binnen zes maanden na de start van je erkenning een inspectie verwachten. Deze inspectie wordt uitgevoerd door inspecteurs van Algemene Directie Toezicht welzijn op het werk en van de Algemene Directie Toezicht op de sociale wetten van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg en door de sociaal inspecteurs van de RSZ. De inspectie vindt plaats op de plaats(en) waar een vestigingseenheid is gelegen waarvoor je aanvraag tot erkenning is ingediend.
Na deze inspectie stellen de inspecteurs een verslag op voor de ambtenaar van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg waarin ze vermelden of de tewerkstellingsvoorwaarden werden nageleefd.
Intrekking van de erkenning
Als uit het verslag blijkt dat je de wettelijke tewerkstellingsvoorwaarden niet naleeft, kan je erkenning worden ingetrokken. In principe krijg je de kans om je vooraf in regel te brengen.
Als de erkenning wordt ingetrokken, wordt een ministerieel besluit dat is ondertekend door de minister van Justitie en de minister van Arbeid gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Lijst van erkende werkgevers
Elk jaar in januari stuurt de FOD een lijst met erkende werkgevers naar het paritair comité dat bevoegd is voor sekswerkers, met name het paritair comité 302.
Lees meer: “Het paritair comité 302 is nu ook bevoegd voor de sekswerkers”
Wil je nu meteen de arbeids- en loonvoorwaarden in het PC 302 raadplegen? Log in op Lex4You en selecteer het PC 302.
Inwerkingtreding
De wet en uitvoeringsbesluiten zijn gepubliceerd. De nieuwe regels treden in werking op 1 december 2024.
Wat doet Securex voor jou?
Heb je vragen over de erkenningsprocedure van werkgevers van sekswerkers? Aarzel niet om je Securex Legal Advisor te contacteren via myHR@securex.be.
Bronnen
- Wet van 3 mei 2024 houdende bepalingen betreffende sekswerk onder arbeidsovereenkomst
- Koninklijk besluit van 20 oktober 2024 tot vaststelling van de bijkomende erkenningsvoorwaarden in uitvoering van artikel 17, tweede lid van de wet van 3 mei 2024 houdende bepalingen betreffende sekswerk onder arbeidsovereenkomst
- Koninklijk besluit van 20 oktober 2024 tot vaststelling van de procedure aangaande de erkenning van werkgevers die sekswerkers tewerkstellen