Blijf je met twijfels of vragen zitten bij het lezen van dit overzicht? Laat het ons weten via myHR@securex.be en jouw Securex Legal Advisor begeleid je graag verder.
Wist je dat Securex heel wat modellen en policies aanbiedt? Ga zeker eens kijken in de Securex e-Shop.
Ondernemingsraad oprichten
Elke onderneming – of juridisch correcter: elke technische bedrijfseenheid – met minstens 100 werknemers moet een ondernemingsraad (OR) oprichten.
De werknemersvertegenwoordigers die in de ondernemingsraad zetelen, worden om de vier jaar verkozen tijdens de sociale verkiezingen.
Bereikt je onderneming de drempel van 100 werknemers tussen twee verkiezingsperiodes? Dan moet je pas verkiezingen voor de ondernemingsraad organiseren tijdens de volgende verkiezingsperiode. En dat voor zover je dan nog steeds gemiddeld 100 werknemers tewerkstelt. De volgende sociale verkiezingen vinden in mei 2024 plaats.
Hoe je het gemiddelde aantal werknemers berekent, lees je in dit artikel.
Hulp nodig? Lees onze complete gids ’Sociale verkiezingen 2024’
Mobiliteitsenquête opstellen
Telt je onderneming gemiddeld meer dan 100 werknemers? Dan moet je om de drie jaar gegevens inzamelen over de verplaatsingen van je werknemers tussen hun woon- en werkplaats. Dat moet afzonderlijk gebeuren voor elke vestiging met een gemiddelde van ten minste 30 werknemers.
Vervolgens bezorg je de mobiliteitsenquête aan de FOD Vervoer en Mobiliteit. Meer info vind je op de website van de FOD.
Bedrijfsvervoerplan opstellen (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Ben je een werkgever in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? En stel je meer dan 100 werknemers op dezelfde site te werk? Dan ben je verplicht om elke drie jaar een bedrijfsvervoerplan op te stellen. De bedoeling van dat plan is om de verplaatsingsgewoontes van de werknemers en de bezoekers van het bedrijf te veranderen.
Die verplichting komt dus bovenop de federaal opgelegde mobiliteitsenquête (zie hoger). Wel heeft de Brusselse regering de regels afgestemd op de federale wetgeving. Zo moet je geen dubbel werk doen en kan je de gegevens hergebruiken.
Meer info vind je op de website van de Brusselse overheid.
Eigen tewerkstellingscel oprichten bij collectief ontslag
Wanneer je als werkgever overgaat tot een collectief ontslag, moet je in bepaalde gevallen een tewerkstellingscel oprichten en een inschakelingsvergoeding betalen. Die verplichting geldt voor werkgevers die minstens 20 werknemers hebben.
Stel je echter minstens 100 werknemers te werk en heeft het collectief ontslag betrekking op ten minste 20 werknemers? Dan moet je een eigen tewerkstellingscel oprichten. Je bent dan de enige klant van die cel. In dit geval kan je niet meer aansluiten bij een overkoepelende tewerkstellingscel.
Lees meer over het ontslaan van een medewerker
Denk ook aan de verplichtingen vanaf 20 en 50 werknemers
Als in je bedrijf meer dan 100 werknemers werken, moet je natuurlijk alle regels over werkgevers met minstens 20 en minstens 50 werknemers respecteren.
Lees meer: ‘Waarmee rekening houden als je 20 of meer werknemers tewerkstelt?’
Lees meer: ‘Waarmee rekening houden als je 50 of meer werknemers tewerkstelt?’
Hoe Securex jou helpt
Heb je nog vragen over deze verplichtingen? Dan kan je steeds terecht bij je Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.