De doelstelling van deze maatregel bestond erin om de hoge loonlasten te verminderen in vergelijking met onze buurlanden.
Op 1 januari 2009 werd deze maatregel doorgetrokken naar de non-profitsector. Bepaalde van deze werkgevers (waarop de Sociale Maribelregeling van toepassing is) mogen de IPA-korting echter niet vrij besteden, maar moeten daarentegen 75% ervan doorstorten ten behoeve van de sociale maribel.
Het vrijstellingspercentage van de IPA-korting bedroeg sinds 1 januari 2010, 1% van het bruto bedrag van de bezoldigingen vóór inhouding van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen.
Op 1 januari 2014 werd dit percentage van 1% verhoogd voor werkgevers - natuurlijke personen en vennootschappen die voldoen aan de voorwaarden zoals bepaald in artikel 1:24 van het Wetboek van de vennootschappen en de Verenigingen (WVV). Deze maatregel kaderde in het relanceplan van de regering om de concurrentiepositie van de ondernemingen te verbeteren.
De IPA-korting van 1% werd vervolgens op 1 april 2016 afgeschaft voor alle werkgevers uit de profitsector. Deze “ingreep” kadert in de zgn. tax shift, waarbij het vrijgekomen budget zal aangewend worden voor de geleidelijke vermindering van de patronale basisbijdragen. De bijkomende 0,12% kan desgevallend wel nog voor hen worden toegepast.
Voor het merendeel van de werkgevers uit de non-profitsector blijft de algemene IPA-korting van 1% echter wel behouden. Zij realiseren de “algemene tax shift oefening”, waarbij het de bedoeling is om een gefaseerde verlaging van de werkgeversbijdragen door te voeren, op een andere manier dan via een afschaffing van de algemene IPA-korting.