Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Procedure tot vaststelling van een definitieve ongeschiktheid

Voordat medische overmacht kan worden vastgesteld, moet een procedure tot vaststelling van een definitieve ongeschiktheid worden gevolgd.

Laatst bijgewerkt op 28 juni 2024

Ononderbroken periode van 9 maanden arbeidsongeschiktheid

De arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ziekte of ongeval, waardoor het voor de werknemer definitief onmogelijk wordt om het overeengekomen werk te verrichten, kan slechts een einde maken aan de arbeidsovereenkomst wegens overmacht nadat de procedure tot vaststelling van een definitieve ongeschiktheid gevolgd werd.  

Deze procedure kan slechts worden opgestart:

  • Wanneer de werknemer gedurende een termijn van ten minste negen maanden ononderbroken arbeidsongeschikt is
  • En voor zover voor de werknemer geen re-integratietraject bedoeld in de Codex over het welzijn op het werk lopende is

Deze termijn van negen maanden wordt onderbroken wanneer de werknemer effectief het werk hervat, tenzij de werknemer binnen de eerste veertien dagen van deze werkhervatting opnieuw arbeidsongeschikt wordt: dan wordt deze termijn geacht niet onderbroken te zijn.

De periode van arbeidsongeschiktheid wordt daarentegen niet onderbroken  wanneer de arbeidsongeschikte werknemer niet effectief terug aan het werk gaat bij zijn eigen werkgever. Aldus wordt deze periode van arbeidsongeschiktheid niet onderbroken door een zon- of feestdag, een gewone inactiviteitsdag, een inactiviteitsdag eigen aan de deeltijdse arbeidsregeling van de werknemer of een periode van schorsing van de arbeidsovereenkomst (cfr memorie van toelichting bij artikel 34 Arbeidsovereenkomstenwet), zoals bv. tijdens een vakantieperiode of een periode van betaald of onbetaald verlof, of wanneer een arbeidsongeschikte werkneemster moederschapsverlof opneemt en de arbeidsongeschiktheid gedurende de hele periode van moederschapsverlof doorloopt. Ook een werkhervatting bij een andere werkgever zal de arbeidsongeschiktheid voor het overeengekomen werk bij de eigen werkgever niet onderbreken.

Kennisgeving van de intentie om de defintieve ongeschiktheid te laten vaststellen

Wanneer aan de twee voorafgaande voorwaarden om een procedure tot vaststelling van de definitieve ongeschiktheid is voldaan, geeft de werknemer of de werkgever aan de andere partij, evenals aan de arbeidsarts van de onderneming, door middel van een aangetekende zending, kennis van de intentie om na te gaan of het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten overeenkomstig de bijzondere procedure in boek I, titel 4, hoofdstuk VI, afdeling 3, van de Codex over het welzijn op het werk. 

De kennisgeving die uitgaat van de werkgever maakt melding van het recht van de werknemer om aan de arbeidsarts te vragen dat de mogelijkheden voor aangepast of ander werk onderzocht worden, indien wordt vastgesteld dat het voor hem onmogelijk is het overeengekomen werk te verrichten.

De kennisgeving die uitgaat van de werkgever maakt tevens melding van het recht van de werknemer om zich tijdens deze procedure te laten bijstaan door de vakbondsafvaardiging van de onderneming.

Na ontvangst van de kennisgeving, doorloopt de arbeidsarts de bijzondere procedure zoals bepaald in de Codex over het welzijn op het werk.

Procedure tot vaststelling van een definitieve ongeschiktheid door de arbeidsarts

Uitnodiging door de arbeidsarts

Zodra de arbeidsarts de kennisgeving ontvangt van de intentie om na te gaan of het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten, nodigt hij de werknemer uit voor een onderzoek dat ten vroegste 10 kalenderdagen na de kennisgeving plaatsheeft, en voert hij indien nodig een onderzoek van de werkpost uit.

De uitnodiging van de arbeidsarts maakt melding van het recht van de werknemer om zich tijdens deze procedure te laten bijstaan door de vakbondsafvaardiging van de onderneming.  

Als de werknemer 3 keer niet ingaat op de uitnodiging van de arbeidsarts in een periode van 3 maanden, waarbij er telkens minstens 14 kalenderdagen tussen de uitnodigingen zit, deelt de arbeidsarts dit mee aan de werkgever.  

Overleg

Mits toestemming van de werknemer, kan de arbeidsarts overleggen met de behandelend arts van de werknemer, de arts die het geneeskundig getuigschrift heeft opgemaakt, en/of de adviserend arts. Op basis hiervan gaat de arbeidsarts na of het voor de werknemer definitief onmogelijk is het overeengekomen werk te verrichten. Als hij vaststelt dat het voor de werknemer definitief onmogelijk is het overeengekomen werk te verrichten, neemt hij de medische verantwoording voor deze vaststelling op in het gezondheidsdossier van de werknemer.  

Mededeling van de beslissing van de arbeidsarts

De arbeidsarts bezorgt zo snel mogelijk, en uiterlijk binnen een termijn van 3 maanden na ontvangst van de kennisgeving, zijn vaststelling aan de werkgever en aan de werknemer door middel van een aangetekende zending, en vermeldt de mogelijkheid om in voorkomend geval een beroep in te stellen tegen deze vaststelling.

Hij vermeldt hierin ook of de werknemer heeft gevraagd de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken, en in voorkomend geval eveneens de voorwaarden en modaliteiten voor het aangepast of ander werk.

Als de arbeidsarts vaststelt dat het voor de werknemer definitief onmogelijk is het overeengekomen werk te verrichten, bezorgt hij deze vaststelling ook aan de adviserend arts. 

Aangepast of ander werk

Tijdens het onderzoek geeft de werknemer schriftelijk aan of hij wenst dat de voorwaarden en modaliteiten worden onderzocht waaraan het aangepast of ander werk moet beantwoorden op basis van zijn huidige gezondheidstoestand en mogelijkheden.  

  • Als de arbeidsarts heeft vastgesteld dat het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten, en als de werknemer dit wenst, neemt de arbeidsarts de nodige stappen om de voorwaarden en modaliteiten te bepalen waaraan het aangepast of ander werk moet beantwoorden.  
  • Als de werknemer tijdens het onderzoek heeft aangegeven dat hij niet wenst dat de voorwaarden en modaliteiten voor aangepast of ander werk worden onderzocht, kan hij uiterlijk binnen 7 kalenderdagen na ontvangst van de vaststelling van definitieve ongeschiktheid door middel van een aangetekende zending aan de werkgever en aan de arbeidsarts, gemotiveerd vragen dat hij wenst dat de voorwaarden en modaliteiten voor aangepast of ander werk alsnog worden onderzocht. In dat geval nodigt de arbeidsarts de werknemer, indien nodig, uit voor een onderzoek van de voorwaarden en modaliteiten van het aangepast of ander werk, en neemt hij de nodige stappen.
  • De arbeidsarts bezorgt aan de werkgever en aan de werknemer uiterlijk binnen 30 kalenderdagen na ontvangst van de vraag van de werknemer, de voorwaarden en modaliteiten voor het aangepast of ander werk.  

In voorkomend geval onderzoekt de werkgever de mogelijkheden voor aangepast of ander werk.

Mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de beslissing van defintieve ongeschiktheid

De werknemer die niet akkoord gaat met de vaststelling van zijn definitieve ongeschiktheid voor het overeengekomen werk kan hiertegen een beroep instellen binnen een termijn van 21 kalenderdagen die aanvangt op de dag volgend op de dag van ontvangst van de vaststelling van de definitieve ongeschiktheid voor het overeengekomen werk, door middel van een aangetekende zending aan de bevoegde arts sociaal inspecteur van de algemene directie Toezicht Welzijn op het Werk en aan de werkgever.

Goed om te weten : sinds 20 juni 2024 wordt een aangetekende zending geacht ontvangen te zijn op de derde werkdag na de verzending ervan. De ontvanger kan wel nog bewijzen dat de werkelijke ontvangst van de zending op een ander moment plaatsvond.

Onze tip

Om zeker te zijn dat je de arbeidsovereenkomst niet te vroeg beëindigt omwille van medische overmacht raden we aan om de beroepstermijn 15 dagen na de verzending van de aangetekende brief te laten aanvangen. Dat is de tijd die je werknemer heeft om een aangetekende zending af te halen. 

De arts sociaal inspecteur roept de arbeidsarts en de behandelende arts van de werknemer op een door hem bepaalde plaats en tijdstip samen voor overleg, en vraagt hen de relevante documenten mee te brengen in verband met de gezondheidstoestand van de werknemer. In voorkomend geval roept hij ook de werknemer op om te worden gehoord en onderzocht.

Tijdens dit overleg nemen de drie artsen een beslissing bij meerderheid van stemmen, en uiterlijk binnen een termijn van 42 kalenderdagen die aanvangt op de dag volgend op de dag waarop de arts sociaal inspecteur het beroep ontvangen heeft. Bij afwezigheid van de behandelende arts of van de arbeidsarts, of indien er geen akkoord wordt bereikt onder de aanwezige artsen, neemt de arts sociaal inspecteur zelf de beslissing.

De arts sociaal inspecteur neemt de beslissing op in een medisch verslag dat door de aanwezige geneesheren wordt ondertekend en dat in het gezondheidsdossier van de werknemer wordt bewaard. De arts sociaal inspecteur deelt het resultaat van de beroepsprocedure onmiddellijk mee aan de werkgever en aan de werknemer door middel van een aangetekende zending.

Gebrek aan definitieve ongeschiktheid

Indien uit de vaststelling van de arbeidsarts, of uit het resultaat van de beroepsprocedure, niet blijkt dat het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten, eindigt deze procedure zonder gevolg.

De meest gerede partij kan de procedure slechts opnieuw opstarten wanneer de werknemer opnieuw gedurende een termijn van ten minste negen maanden ononderbroken arbeidsongeschikt is, te rekenen vanaf de dag na de ontvangst van de vaststelling van de arbeidsarts, of, indien de werknemer beroep heeft ingediend tegen deze vaststelling, vanaf de dag na de ontvangst het resultaat van de beroepsprocedure.

Merken we tenslotte op dat als de arbeidsarts, of de arts sociaal inspecteur in het kader van de beroepsprocedure, niet heeft vastgesteld dat de werknemer definitief ongeschikt is voor het overeengekomen werk, er een re-integratietraject worden opgestart.

 

Let op : Een aangetekende zending wordt in het kader van de codex welzijn op het werk geacht ontvangen te zijn op de derde werkdag na verzending ervan, tenzij de ontvanger een andere ontvangstdatum bewijst. Zon- en feestdagen zijn geen  ‘werkdag’. Zo kan de werknemer bijvoorbeeld bewijzen dat hij het aangetekend schrijven pas later ontving nadat hij deze is gaan ophalen bij de post. In dat geval zal deze ophaaldatum doorslaggevend zijn.

Alle artikelen over Medische overmacht