Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat zijn de gevolgen van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht?

De beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht is geen ontslag.

Laatst bijgewerkt op 26 maart 2024

Alle gevolgen die een ontslag kan hebben, met name het recht op een opzegtermijn of een opzegvergoeding, op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, ... zijn dan ook niet van toepassing bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht.

Aangezien het niet om een ontslag gaat, zijn de ontslagbeschermingsregels evenmin van toepassing. Wees echter voorzichtig voordat u de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht van een beschermde werknemer vaststelt. Aarzel niet om uw Legal advisor te contacteren.

Opgelet! Bij een medische overmacht ingeroepen door de werkgever, heeft de werknemer sinds 1 april 2024 niet langer recht op een outplacementprocedure. Niettemin moet de werkgever een aantal gegevens overmaken aan het RIZIV en moet hij een bijdrage van 1.800 euro betalen.

Tenslotte, aangezien de werknemer niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht, ook niet als hij die zelf heeft ingeroepen, heeft hij in principe recht op werkloosheidsuitkeringen.

Alle artikelen over Medische overmacht