Opleidingsvergoeding
De werkgever is ertoe gehouden de leerling of stagiair een vergoeding te betalen die zowel de praktische opleiding in de onderneming als de theoretische vorming dekt. Deze vergoeding ligt een stuk lager dan de barema's die op de werknemers van de onderneming van toepassing zijn.
De berekening van deze vergoeding hangt of van het type overeenkomst dat gesloten wordt.
Premies en subsidies
In bepaalde gevallen kan de werkgever een premie of subsidie krijgen ten laste van de sector of van de gewesten of gemeenschappen, zoals:
- De werkplekpremies in Vlaanderen (vanaf 1 september 2023)
- De Waalse en Brusselse premies
- De start- en stagebonus in de Duitstalige Gemeenschap
Fiscale stimulans voor de werkgevers: aftrekbaarheid aan 140%
Om de werkgevers aan te moedigen om stages in hun bedrijf te organiseren, werd een fiscale stimulans ingevoerd. Werkgevers kunnen dankzij deze stimulans de kosten voor de tewerkstelling van een leerling of een stagiair voor 140% aftrekken, op voorwaarde dat ze voor hem financiële steun ontvangen[1].
Deze fiscale aftrekbaarheid is enkel van toepassing voor de kosten met betrekking tot de tewerkstelling van stagiairs/leerlingen waarvoor de werkgever een stagebonus ontvangt (Vlaanderen - tot 1 september 2023 - en Duitstalige Gemeenschap).
De bedoelde kosten zijn alle aftrekbare beroepskosten bestaande uit de bezoldigingen van de leerlingen/stagiairs, met inbegrip van de wettelijke sociale lasten, de patronale bijdragen en premies alsook de overige sociale bijdragen die krachtens contractuele verplichtingen verschuldigd zijn.
Vermindering van de socialezekerheidsbijdragen
Vermindering van de werkgeversbijdragen voor mentors: enkel nog in de Duitstalige Gemeenschap
De werkgevers die zich er toe verbinden om stages of opleidingen in hun onderneming te organiseren, kunnen voor de werknemers die als mentor de opvolging van de stages verzekeren of instaan voor de opleidingen, een vermindering verkrijgen van hun werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid.
Deze RSZ-korting bedraagt 800 euro per kwartaal. Ze bestaat enkel nog in de Duitstalige Gemeenschap. Voor meer info over deze vermindering kan je onze uitleg over dit onderwerp raadplegen.
In het Franstalig deel van het Waals Gewest werd deze doelgroepvermindering op 1 september 2016 afgeschaft (een financiële stimulans werd echter ingevoerd). In Brussel werd ze afgeschaft op 1 juli 2018 (een mentorpremie werd ingevoerd). In Vlaanderen werd ze op 1 juli 2023 geschrapt en vervangen door twee werkplekpremies.
Geen vermindering van de werkgeversbijdragen voor leerlingen meer in Vlaanderen
De vergoeding die wordt toegekend aan leerlingen die vallen onder de definitie van leerling op het vlak van de sociale zekerheid, is onderworpen aan de sociale zekerheid voor werknemers.
Voorheen opende de jongere het recht op een vermindering van de werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid, indien hij tewerkgesteld was in een Vlaamse vestigingseenheid.
Dit is nu niet meer het geval. Deze vermindering werd op 1 juli 2023 immers opgeheven door de Vlaamse regering. Deze Vlaamse RSZ-korting werd vervangen door twee nieuwe werkplekpremies.
Terugbetaling van medische kosten: enkel voor sommige stagiairs
De kosten van de medische onderzoeken worden voor sommige stagiairs terugbetaald. Deze onderzoeken zijn dus gratis voor de werkgever.
Het betreft “elke leerling of student die in het kader van een leerprogramma georganiseerd door een onderwijsinstelling, daadwerkelijk arbeid verricht bij een werkgever, in gelijkaardige omstandigheden als de werknemers in dienst van die werkgever, en dit met het oog op het opdoen van beroepservaring”[2], m.a.w. de schoolstages die in de onderneming worden uitgevoerd.
Deze maatregel moet de stagiairs werkzekerheid bieden en de kost voor de werkgever verminderen.
Om van deze maatregel te kunnen genieten, moet de werkgever de medische onderzoeken wel laten uitvoeren door de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPB) van de onderwijsinstelling[3].
Het Fonds voor de Beroepsziekten (FBZ) neemt vervolgens de kosten van de medische onderzoeken die door de EDPB van de onderwijsinstelling uitgevoerd zijn ten laste.
Niet voor de leerlingen
Worden niet beoogd door deze maatregel, en worden dus aan de gewone regels onderworpen:
- De jongeren van 15 tot 18 jaar, die niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht en die tewerkgesteld worden krachtens een arbeidsovereenkomst of die, anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst, arbeid verrichten onder het gezag van een ander persoon
- De jongeren die niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht en die tewerkgesteld worden krachtens een leerovereenkomst
- De jongeren die niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht en die arbeid verrichten krachtens een overeenkomst gesloten in het kader van een opleidingstraject
- Een leerling of student die een studierichting volgt waarvan het opleidingsprogramma voorziet in een vorm van arbeid die in de onderwijsinstelling wordt verricht
- Een student-werknemer die tewerkgesteld wordt in het kader van een studentenovereenkomst.
Deze maatregel slaat dus bijvoorbeeld niet op de volgende overeenkomsten:
- De (stage)overeenkomst alternerende opleiding (Vlaamse Gemeenschap)
- De alternerende overeenkomst (Waals Gewest, Franse Gemeenschap en Cocof)
Vrijstellingen / gelijkstellingen in het kader van bepaalde regionale activeringen
Er is geen regionale activering voorzien gedurende de leerperiode. Deze periode wordt echter wel vaak gelijkgesteld met een periode inschrijving als niet-werkende werkzoekende. Dit is voordelig, want het laat toe om nadien gemakkelijker in aanmerking te komen voor een activering (betaling van een werkuitkering).
Raadpleeg ons thema "Loonbeleid optimaliseren" voor meer informatie.
[1] Voor de stagiairs ondernemingshoofd kan de werkgever evenwel niet van deze aftrekbaarheid genieten.
[2] Artikel X. 4-2 van Het Codex over het welzijn op het werk.
[3] De werkgever mag de medische onderzoeken nog altijd laten uitvoeren door zijn eigen EDPB. In dat geval is er wel geen tenlasteneming van de kosten. Het medisch onderzoek kost dan evenveel als voor een gewone werknemer.